...He found you lost and guided you (93:7)

Monday, July 23, 2012

maintain

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

alhamdulillah.
alhamdulillah.
alhamdulillah
:)
saat dapat post entry ni,rasa sangat gembira dan bersyukur sebab sampai kepada Ramadhan. Sebelum sampai ke Ramadhan , mesti kita duk doa sokmo agar sempat dan dapat jumpa Ramadhan. So sekarang ni Allah dah bagi chan, so apa yang kita nak buat untuk use to the fullest every single bless dalam bulan ni. haa dulu bukan kemain nak sangat kan sampai.hehe


InshaAllah untuk minggu pertama bulan Ramadhan, semangat still membara kan dalam beribadah,good. Awal2 lagi kita set kan minda dan aim kita untuk ibadah to the fullest. Bulan Ramadhan bukan sekadar bulan berpuase ya tapi bulan ibadah. Bak kate orang "fiesta ibadah " :)


Ibaratnya, segala perkara yang sunnah dari seawal2 bersahur dilambatkan sehingga tahajjud pada malamnya, senang kata, semua tiptop lah, perfe'cto!!.Alhamdulillah, hats off kepada mereka2 yang punya semangat begitu. 







Namun, sebagai manusia kita perlu akui, iman kita ade ups and downs kaan? Ibarat permainan jongkang jongkit .Ada kalanya iman kita mantop dek kerana semangatnya amal ibadah yang kita lakukan yang kemudian terkesan pada diri. Then datang satu masa kita rasa liat je nak beramal, mulalah time tu lebih berat timbangan kealpaan sampai iman kita jatuh. Maha Suci Allah yang Maha Mengetahui faham kelemahan diri kita yang dilahirkan dengan serba kurang.Therefore, camane kita nak pastikan sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ni, amal ibadah kita maintain, I mean ketaatan dalam beribadah, tak pun makin bertambah. Dalam video above, Habib Ali Al Jufri mengariskan 3 cara untuk kita mengekalkan ketaatan dalam beribadah ;-

1) doa & pengharapan kepada Allah swt
2) menjaga dan menyucikan pandangan , pendengaran, dan percakapan di pagi hari dan malamnya
3) Pastikan hati kita hadir bila beribadah kepada Allah

that's just the point of it, kalau korang tgk vid ni dan hayati, inshaAllah lagi meresap dalam sanubari. Sementara masih berada di awal Ramadhan, belum terlambat untuk kita fix kan diri. Allah tidak menilai kita pada hasilnya tapi sejauh mana kesungguhan usaha kita untuk mencari ketaatan dalam beribadah. Menulis untuk berpesan pada diri ini yang selalu terlupa juga.



p.s : doa juga sangat makbul dalam bln Ramadhan ni. sebelum berbuka puasa, ingatlah untuk berdoa buat saudara2 kite kat Palestin, Syria n Rohingya. InshaAllah makbul, dan aku, masih yakin dgn caramu ya Sayyidatina Khadijah.

Tuesday, July 17, 2012

ingat

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

semalam, ada sorang ustaz tu bagi kuliyah maghrib kt Masjid Al - Hidayah, berkenaan zikrullah a.k.a mengingati Allah. Menurut ustaz, salah satu cara mengingati Allah ialah dengan berzikir sebagaimana yang dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w iaitu dengan ;

bertasbih
subhanaAllah

bertahmid
alhamdulillah

bertakbir
allahuakbar


bertahlil
la ila ha illallah

selalunya camtu lah kan cara yang kite pun selalu buat especially lepas solat kan?tak pun sebelum tidur. Bagus juga, cumenya kali ni ust tu ( namo gapo doh, xigt ) emphasises mengenai cara mengingati Allah secara lebih meluas. Kite sering mindsetkan berzikir tu dibuat hanya time2 tertentu je, xpun time duk dalam masjlis tertentu. Menurut ustaz, even time dalam tandas pun boleh ingat kat Allah. haa mesti pelik kan.. 

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda: Dua kalimah yang ringan pada lidah, berat pada Al-Mizan (yakni timbangan Allah di hari akhirat) yang kedua-duanya sangat-sangat di sukai oleh Allah SWT itulah bertasbih dengan Subhanallahi Wabihamdihi, Subhanallhil 'Azhim.


(Riwayat Al-Bukhari , Muslim, At-Tarmizi, An-Nasaie dan Ibnu Majah)


Maksud ustaz tu, sebagai tanda "lega" nya kita , wajiblah kita mengingati Allah. bersyukur. Tapi kata ustaz, jangan lak duk bertahmid dalam tandas tu secara lisan, mana boleh gitu. Cukuplah sekadar kita memanjatkan rasa syukur tu dalam hati. orang lain x dengar, but confirm2 Allah dengarkan. Sebenarnya saya suke sangat contoh ustaz yang ni, out of banyak2 contoh ustaz, sebab excretion pun salah satu nikmat Allah tau. Nikmat itu, bukan sekadar bermaksud kita mendapatkan apa yang dihajati, benda yang best2 je, tapi lihatlah nikmat Allah yang ada pada diri kita sendiri. Even though it sounds a little bit like, euww ape ni cakap sal constipation, but come on,  Berapa ramai yang facing constipation bila nak buang air besaq.mashaAllah. 

Plus ustaz juga tekankan kita boleh je berzikir time nak drive dari rumah ke tempat kerja ataupun vice verse. Kata ustaz lagi,dalam nada gurau, time petang2, PEAK HOUR tu, beruntunglah sape2 yang berzikir, sebab  semakin panjang perjalanan nak sampai rumah, semakin bertambah saham kat sana. hehe..bijok ustaz tu cam tahu2 je ramai orang stress sebab jem ni. 


Bagi saya lah kan, dengan dengar nasyid berunsur Islami juga dapat mengingatkan kita pada Allah dan Rasulullah s.a.w. Sekarang ni pun, nasyid2 Islami has become mainstream, terutamanya nasyid by Maher Zain. Most of his songs bukan shj best dari segi melody and instrument tapi bait2 liriknya pun sungguh terkesan pada hati. Also included in the list, nasyid2 lama by Hijjaz, Inteam, Rabbani and Raihan. Nasyid2 diorang pun banyak berunsur ketuhanan yang menusuk qalbu. Kadang2, bila kena timing, meleleh juga air mata ni bila dgr nasyid camgitu. kan2??

The bottom line is, yakinlah hanya dengan mengingat Allah sahaja hati akan menjadi tenang.





"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.
(ar-Rad:28)



InshaAllah apa yang sikit saya dapat dari Ustaz tu,saya share dan sama-sama kita ambil iktibar untuk improve diri. Aish tak sedap lak asyik duk guna "ustaz tu" suppose aku kene ingat nama dia. It's an honour for him for sharing knowledge. haish, please lah take note name ustaz tu. lagiii!

SUNNAH : cara bertasbih guna jari, cukup 33




p.s : Hurm Betol juga cakap kawan saya sorang ni. Tarbiyyah doesnt mean dalam usrah je, update blog pun sama. sebab kita share knowledge ,writing ( yang tak berapa nak excellent pn ) kat org lain (yang sebenarnya saya pun tak tahu ade ke yang baca blog penulisan picisan saya. haha) dan pada yg sama mengingatkan diri sndri. Hopefully bila ada yg terbumped , terbaca blog ni at least lahir rasa insaf sikit2 pun ok la. . k later fellas :)

wallahua'lam

entry pending since : 13/07/12

Friday, July 6, 2012

Hadiah Allah

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

malam itu
diberkati seisinya
ada hadiah teristimewa dari Ilahi
hanya buat Rasul sejati
penawar tangsian hati


when it comes to Isra' & Mi'raj, first thing that pops out from our mind is about the reduction in amount of rakaah in prayer, from 55 ( eh ke 50 ea, confuse jap ) rakaah to 5 rakaah . And I'm sure this is a relieve & blessing to everyone of us. I mean like who can ever stand to perform solah 55 times a day? yang 5 rakaat ni pun, kadang-kadang solat hanya pada perbuatan, tanpa hadirnya hati.#jujurplease Plus, as the last  umat standing, we are totally capture in a world loaded with various challenges and distractions. Just take a look around, everything is reachable, entertainment, reality shows, dramas, games. Name it, with the single click of a mouse, this is just so possible. So with these such a thing, how can we be able to go through a day life with the rememberance of Allah? Because a quote once sounds :

" those who want to remember Allah ( concentrate ) in his/her prayer must remember Allah outside prayer as well"

A solah isnt valid without the presence of one's heart ( khusyuk). After all, remembrance of  Allah in daily life can be that easy like as when we do ANYTHING purely , lillahi ta'ala. ermm can ar? inshaAllah , ce cube & cube & cube...

I&M panel : IM Hassan , Ust Hanafie , Ustazah Nor Hafizah

So , as it was said by the 3 panels of the from the last talk I went regarding I&M, (Imam Muda Hassan, Ust Hanafie, and Ustzh Nor Hafizah) this was an event, none other but a special gift from Allah azzawajalla to our beloved Rasulullah (pbuh) to cure his broken heart. At that time, losing his beloved wife Sayyidatina Khadijah r.a and his uncle, Abu Mutallib in the same year does grieves him. Eventually, because he is the love of Allah, Allah presented to him a journey of I&M to entertain prophet Muhammad ( pbuh ).untungnya..

17:1
Exalted is He who took His Servant by night from al-Masjid al-Haram to al-Masjid al- Aqsa, whose surroundings We have blessed, to show him of Our signs. Indeed, He is the Hearing, the Seeing.
( Al - Isra' : 1)

That night , Gabriel welcomed Rasulullah (pbuh) to have a  ride on Buraq, a species of bird especially from Jannah travels faster than the speed of light. Together with Israfel, they travelled heading towards Jerusalem from Masjidil Haram, Mekah. Along the way, they've a stop at some of Islamic historical and sacred places and Gabriel insisted Rasulullah s.a.w to perform 2 rakaah sunaah prayer. These place includes ; Thaibah (Madinah, place where Hijrah will take place), Tursina Hill ( place where Moses receive revelation from Allah), Baitul - Laham ( place where Jesus was born).

In fact, Rasulullah s.a.w witnesses a series of visualisation of what shall happen to his ummah in the future. There are 13 events all. ( semuo tahu doh kan? hehe..klik sini neh, lagi detail )

Furthermore, according to Ustazah Nor Hafizah (whom I adore for her soft spoken voice giving talk at ikim.fm every friday) , there is a close relation between I&M and woman which is portrayed in the story of Masyitah, the Fir'aun daughter's comber . In fact, the hikmah lies in this story really touches me. Just imagine, she rather witnesses with her bare eye to let go her family members, starting with his beloved husband , thrown in a huge flaming fire. One by one was thrown yet she still uphold her stand that there are no other God as Allah. In the end, it's her baby turn,which still milk-feeding. Her stand was shaken, tears fall.  Feeling from a heart of a mother conquers that righteous woman. With Allah's will, her baby speaks and reminded her mother to hold on with her akidah. At last they were all syahid because of reluctant to approve Fir'aun as the Lord. Therefore, as a woman, we really need to have strong belief and faith to Allah and it is much important than anything else, even our family,kids,baby ( our??? inshaAllah,soon).  Ustazah also highlighted to  the woman to pay extra watch on their mouth.  Why mouth? Because this 'mouth' is the one used to utter rude words, bite bitting others. Rasulullah (pbuh) once cried after seeing many women occupiese hell. Hence Rasulullah ( pbuh ) encouraged woman to regularly  istighfar and charity to recover pass sins we've made ( yeah, this hit me hard! )

IM Hassan on the other hand stressed on why solah was chosen instead of other ibadah as the one to be revelation in that night. Plus, that was the time when Rasulullah ( pbuh ) quotes " Solah is the pillar of religion". Eventually, solah was the 1st thing that Allah will asked us in hereafter and that is the ibadah where we directly connected to Allah . Nothing needed, it's just between Allah and us. When I say "us" , it refers to our body plus soul (heart). Because no ibadah counts without the presence of heart.

This why Ust Hanafie said that a heart is the most-wanted spot by demon . Demon does'nt need our strong tough body to make us disobey Allah. Enough by controlling our heart, then everything will work. astaghfirullah. Thus, if we failed to instil our heart with knowledge of Islam and deeds , that is when we are heading towards destruction, following the whisperer of demon. He also shared most of his experiences dealing with problematic youth and current social issue. Indeed what he said is true regarding correlation between solah and behaviour. Actually, Ust Hanafie speech was superb lah. His sense of humour was an added point. He engaged well with the audiences, but I was the one weak enough to recall back his talk. Wrote few of them, just dont know how to write & share.hehe.

Hmm I guess that's all sharing session I got, for now.InshaAllah, hope some might gain something from my simple,writing here.



p.s : actually, I've been keeping this entry so long in draft. I&M  was in Rejab. Now, in the middle of Sya'ban. so let's pray that we can make it to Ramadhan, hoyeah!