...He found you lost and guided you (93:7)

Wednesday, August 8, 2012

caranya

bismillahirrahmanirrhaim & assalamualaikum

pernah mengumpat orang?
atau
suka dan gemar berbuat demikian?
takpun,kadang2 kita "ter" buat.
astaghfirullah

hmm,sefaham kite, dosa sesama manusia vanish dengan kemaafan dari individu itu sendiri..

so.....

macam mana nak hapuskan dosa mengumpat kat seseorang, tapi TAKUT nak minta maaf dengannya...

caranya ialah :-
1) banyakkan sedekah dan niatkan kepada orang tersebut
2) membaca doa "Allahummaghfirlahu warhamhu" setiap kali bersalaman dengan orang tersebut
{Imam al-Ghazali rahimahullah}


source : fb


p.s :  mashaAllah , sedar dok, malam ni dah nk masuk fasa terakhir Ramadhan..sob..sob..inshaAllah kawan,ayuh kita hidupkan malam dgn ibadah. Paling "liat" pun, terjaga then igt kt Allah.cumanya beruntunglah mereka yang diberi kekuatan oleh Allah utk bgn bersimpuh pada mlm hari memohon pengampunanNya. Betul, semua org nakkan malam yg lebih baik dari seribu bulan, tapi pujuklah hati utk beribadah dgn penuh keikhlasan, semata2 mengharapkan keredhan dan keampunan dari Allah.

[kredit]


Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan (97:3)


Monday, July 23, 2012

maintain

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

alhamdulillah.
alhamdulillah.
alhamdulillah
:)
saat dapat post entry ni,rasa sangat gembira dan bersyukur sebab sampai kepada Ramadhan. Sebelum sampai ke Ramadhan , mesti kita duk doa sokmo agar sempat dan dapat jumpa Ramadhan. So sekarang ni Allah dah bagi chan, so apa yang kita nak buat untuk use to the fullest every single bless dalam bulan ni. haa dulu bukan kemain nak sangat kan sampai.hehe


InshaAllah untuk minggu pertama bulan Ramadhan, semangat still membara kan dalam beribadah,good. Awal2 lagi kita set kan minda dan aim kita untuk ibadah to the fullest. Bulan Ramadhan bukan sekadar bulan berpuase ya tapi bulan ibadah. Bak kate orang "fiesta ibadah " :)


Ibaratnya, segala perkara yang sunnah dari seawal2 bersahur dilambatkan sehingga tahajjud pada malamnya, senang kata, semua tiptop lah, perfe'cto!!.Alhamdulillah, hats off kepada mereka2 yang punya semangat begitu. 







Namun, sebagai manusia kita perlu akui, iman kita ade ups and downs kaan? Ibarat permainan jongkang jongkit .Ada kalanya iman kita mantop dek kerana semangatnya amal ibadah yang kita lakukan yang kemudian terkesan pada diri. Then datang satu masa kita rasa liat je nak beramal, mulalah time tu lebih berat timbangan kealpaan sampai iman kita jatuh. Maha Suci Allah yang Maha Mengetahui faham kelemahan diri kita yang dilahirkan dengan serba kurang.Therefore, camane kita nak pastikan sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ni, amal ibadah kita maintain, I mean ketaatan dalam beribadah, tak pun makin bertambah. Dalam video above, Habib Ali Al Jufri mengariskan 3 cara untuk kita mengekalkan ketaatan dalam beribadah ;-

1) doa & pengharapan kepada Allah swt
2) menjaga dan menyucikan pandangan , pendengaran, dan percakapan di pagi hari dan malamnya
3) Pastikan hati kita hadir bila beribadah kepada Allah

that's just the point of it, kalau korang tgk vid ni dan hayati, inshaAllah lagi meresap dalam sanubari. Sementara masih berada di awal Ramadhan, belum terlambat untuk kita fix kan diri. Allah tidak menilai kita pada hasilnya tapi sejauh mana kesungguhan usaha kita untuk mencari ketaatan dalam beribadah. Menulis untuk berpesan pada diri ini yang selalu terlupa juga.



p.s : doa juga sangat makbul dalam bln Ramadhan ni. sebelum berbuka puasa, ingatlah untuk berdoa buat saudara2 kite kat Palestin, Syria n Rohingya. InshaAllah makbul, dan aku, masih yakin dgn caramu ya Sayyidatina Khadijah.

Tuesday, July 17, 2012

ingat

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

semalam, ada sorang ustaz tu bagi kuliyah maghrib kt Masjid Al - Hidayah, berkenaan zikrullah a.k.a mengingati Allah. Menurut ustaz, salah satu cara mengingati Allah ialah dengan berzikir sebagaimana yang dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w iaitu dengan ;

bertasbih
subhanaAllah

bertahmid
alhamdulillah

bertakbir
allahuakbar


bertahlil
la ila ha illallah

selalunya camtu lah kan cara yang kite pun selalu buat especially lepas solat kan?tak pun sebelum tidur. Bagus juga, cumenya kali ni ust tu ( namo gapo doh, xigt ) emphasises mengenai cara mengingati Allah secara lebih meluas. Kite sering mindsetkan berzikir tu dibuat hanya time2 tertentu je, xpun time duk dalam masjlis tertentu. Menurut ustaz, even time dalam tandas pun boleh ingat kat Allah. haa mesti pelik kan.. 

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda: Dua kalimah yang ringan pada lidah, berat pada Al-Mizan (yakni timbangan Allah di hari akhirat) yang kedua-duanya sangat-sangat di sukai oleh Allah SWT itulah bertasbih dengan Subhanallahi Wabihamdihi, Subhanallhil 'Azhim.


(Riwayat Al-Bukhari , Muslim, At-Tarmizi, An-Nasaie dan Ibnu Majah)


Maksud ustaz tu, sebagai tanda "lega" nya kita , wajiblah kita mengingati Allah. bersyukur. Tapi kata ustaz, jangan lak duk bertahmid dalam tandas tu secara lisan, mana boleh gitu. Cukuplah sekadar kita memanjatkan rasa syukur tu dalam hati. orang lain x dengar, but confirm2 Allah dengarkan. Sebenarnya saya suke sangat contoh ustaz yang ni, out of banyak2 contoh ustaz, sebab excretion pun salah satu nikmat Allah tau. Nikmat itu, bukan sekadar bermaksud kita mendapatkan apa yang dihajati, benda yang best2 je, tapi lihatlah nikmat Allah yang ada pada diri kita sendiri. Even though it sounds a little bit like, euww ape ni cakap sal constipation, but come on,  Berapa ramai yang facing constipation bila nak buang air besaq.mashaAllah. 

Plus ustaz juga tekankan kita boleh je berzikir time nak drive dari rumah ke tempat kerja ataupun vice verse. Kata ustaz lagi,dalam nada gurau, time petang2, PEAK HOUR tu, beruntunglah sape2 yang berzikir, sebab  semakin panjang perjalanan nak sampai rumah, semakin bertambah saham kat sana. hehe..bijok ustaz tu cam tahu2 je ramai orang stress sebab jem ni. 


Bagi saya lah kan, dengan dengar nasyid berunsur Islami juga dapat mengingatkan kita pada Allah dan Rasulullah s.a.w. Sekarang ni pun, nasyid2 Islami has become mainstream, terutamanya nasyid by Maher Zain. Most of his songs bukan shj best dari segi melody and instrument tapi bait2 liriknya pun sungguh terkesan pada hati. Also included in the list, nasyid2 lama by Hijjaz, Inteam, Rabbani and Raihan. Nasyid2 diorang pun banyak berunsur ketuhanan yang menusuk qalbu. Kadang2, bila kena timing, meleleh juga air mata ni bila dgr nasyid camgitu. kan2??

The bottom line is, yakinlah hanya dengan mengingat Allah sahaja hati akan menjadi tenang.





"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.
(ar-Rad:28)



InshaAllah apa yang sikit saya dapat dari Ustaz tu,saya share dan sama-sama kita ambil iktibar untuk improve diri. Aish tak sedap lak asyik duk guna "ustaz tu" suppose aku kene ingat nama dia. It's an honour for him for sharing knowledge. haish, please lah take note name ustaz tu. lagiii!

SUNNAH : cara bertasbih guna jari, cukup 33




p.s : Hurm Betol juga cakap kawan saya sorang ni. Tarbiyyah doesnt mean dalam usrah je, update blog pun sama. sebab kita share knowledge ,writing ( yang tak berapa nak excellent pn ) kat org lain (yang sebenarnya saya pun tak tahu ade ke yang baca blog penulisan picisan saya. haha) dan pada yg sama mengingatkan diri sndri. Hopefully bila ada yg terbumped , terbaca blog ni at least lahir rasa insaf sikit2 pun ok la. . k later fellas :)

wallahua'lam

entry pending since : 13/07/12

Friday, July 6, 2012

Hadiah Allah

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

malam itu
diberkati seisinya
ada hadiah teristimewa dari Ilahi
hanya buat Rasul sejati
penawar tangsian hati


when it comes to Isra' & Mi'raj, first thing that pops out from our mind is about the reduction in amount of rakaah in prayer, from 55 ( eh ke 50 ea, confuse jap ) rakaah to 5 rakaah . And I'm sure this is a relieve & blessing to everyone of us. I mean like who can ever stand to perform solah 55 times a day? yang 5 rakaat ni pun, kadang-kadang solat hanya pada perbuatan, tanpa hadirnya hati.#jujurplease Plus, as the last  umat standing, we are totally capture in a world loaded with various challenges and distractions. Just take a look around, everything is reachable, entertainment, reality shows, dramas, games. Name it, with the single click of a mouse, this is just so possible. So with these such a thing, how can we be able to go through a day life with the rememberance of Allah? Because a quote once sounds :

" those who want to remember Allah ( concentrate ) in his/her prayer must remember Allah outside prayer as well"

A solah isnt valid without the presence of one's heart ( khusyuk). After all, remembrance of  Allah in daily life can be that easy like as when we do ANYTHING purely , lillahi ta'ala. ermm can ar? inshaAllah , ce cube & cube & cube...

I&M panel : IM Hassan , Ust Hanafie , Ustazah Nor Hafizah

So , as it was said by the 3 panels of the from the last talk I went regarding I&M, (Imam Muda Hassan, Ust Hanafie, and Ustzh Nor Hafizah) this was an event, none other but a special gift from Allah azzawajalla to our beloved Rasulullah (pbuh) to cure his broken heart. At that time, losing his beloved wife Sayyidatina Khadijah r.a and his uncle, Abu Mutallib in the same year does grieves him. Eventually, because he is the love of Allah, Allah presented to him a journey of I&M to entertain prophet Muhammad ( pbuh ).untungnya..

17:1
Exalted is He who took His Servant by night from al-Masjid al-Haram to al-Masjid al- Aqsa, whose surroundings We have blessed, to show him of Our signs. Indeed, He is the Hearing, the Seeing.
( Al - Isra' : 1)

That night , Gabriel welcomed Rasulullah (pbuh) to have a  ride on Buraq, a species of bird especially from Jannah travels faster than the speed of light. Together with Israfel, they travelled heading towards Jerusalem from Masjidil Haram, Mekah. Along the way, they've a stop at some of Islamic historical and sacred places and Gabriel insisted Rasulullah s.a.w to perform 2 rakaah sunaah prayer. These place includes ; Thaibah (Madinah, place where Hijrah will take place), Tursina Hill ( place where Moses receive revelation from Allah), Baitul - Laham ( place where Jesus was born).

In fact, Rasulullah s.a.w witnesses a series of visualisation of what shall happen to his ummah in the future. There are 13 events all. ( semuo tahu doh kan? hehe..klik sini neh, lagi detail )

Furthermore, according to Ustazah Nor Hafizah (whom I adore for her soft spoken voice giving talk at ikim.fm every friday) , there is a close relation between I&M and woman which is portrayed in the story of Masyitah, the Fir'aun daughter's comber . In fact, the hikmah lies in this story really touches me. Just imagine, she rather witnesses with her bare eye to let go her family members, starting with his beloved husband , thrown in a huge flaming fire. One by one was thrown yet she still uphold her stand that there are no other God as Allah. In the end, it's her baby turn,which still milk-feeding. Her stand was shaken, tears fall.  Feeling from a heart of a mother conquers that righteous woman. With Allah's will, her baby speaks and reminded her mother to hold on with her akidah. At last they were all syahid because of reluctant to approve Fir'aun as the Lord. Therefore, as a woman, we really need to have strong belief and faith to Allah and it is much important than anything else, even our family,kids,baby ( our??? inshaAllah,soon).  Ustazah also highlighted to  the woman to pay extra watch on their mouth.  Why mouth? Because this 'mouth' is the one used to utter rude words, bite bitting others. Rasulullah (pbuh) once cried after seeing many women occupiese hell. Hence Rasulullah ( pbuh ) encouraged woman to regularly  istighfar and charity to recover pass sins we've made ( yeah, this hit me hard! )

IM Hassan on the other hand stressed on why solah was chosen instead of other ibadah as the one to be revelation in that night. Plus, that was the time when Rasulullah ( pbuh ) quotes " Solah is the pillar of religion". Eventually, solah was the 1st thing that Allah will asked us in hereafter and that is the ibadah where we directly connected to Allah . Nothing needed, it's just between Allah and us. When I say "us" , it refers to our body plus soul (heart). Because no ibadah counts without the presence of heart.

This why Ust Hanafie said that a heart is the most-wanted spot by demon . Demon does'nt need our strong tough body to make us disobey Allah. Enough by controlling our heart, then everything will work. astaghfirullah. Thus, if we failed to instil our heart with knowledge of Islam and deeds , that is when we are heading towards destruction, following the whisperer of demon. He also shared most of his experiences dealing with problematic youth and current social issue. Indeed what he said is true regarding correlation between solah and behaviour. Actually, Ust Hanafie speech was superb lah. His sense of humour was an added point. He engaged well with the audiences, but I was the one weak enough to recall back his talk. Wrote few of them, just dont know how to write & share.hehe.

Hmm I guess that's all sharing session I got, for now.InshaAllah, hope some might gain something from my simple,writing here.



p.s : actually, I've been keeping this entry so long in draft. I&M  was in Rejab. Now, in the middle of Sya'ban. so let's pray that we can make it to Ramadhan, hoyeah!

Friday, June 29, 2012

farewell girlfriends

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum


Goodbye my friend it's hard to die 

When all the birds are singing in the sky 
Now that spring is in the air 
Pretty girls are everywhere 
Think of me and I'll be there ....


We had joy we had fun we had seasons in the sun 

But the hills that we climbed were just seasons out of time





------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 


"nikmat paling bahagia selepas nikmat Islam & Iman adalah memiliki sahabat yang soleh"
Saidina Umar al Khattab
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
sahabat yang soleh ni camane ye? 
ermm saya tak reti nak cakap sape soleh dan sape tak
cumenye
dari my very own daif point of view..

sahabat soleh ni,
bila kite ajak lepak same2 or kalau dengan Tasnim ( myhead-mate) is DATElah..
we'll share thoughts ke or borak2 or what so ever yang in the end
ingat kembali kat Allah..

sahabat soleh ni,
die tak melihat benda or perkara lain yg ada pada diri kita utk dijadikan sahabat melainkan kerana Allah,
camane nak tahu kerana Allah?
sebab from what I experienced, kami saling nk jumpa,rindu - rinduan sebab untuk refresh kan diri dengan tarbiyah,ayat Al Quran,kisah2 Nabi,sal fiqah wanita ke...
you'll know when you have some sort of symbiosis relationship with someone
semua2 tu in the end utk ape? nak cari tambah ilmu, supaya kita taat kepada perintahNya dan jauhi laranganNya, so mesti kerana Allah !
siyes lah kalau saya tension2,emosi cam pelik semacam je, well yes gotta seek that serene from Allah but to find someone to talk,
I prior them most.

sahabat soleh ni,
we can burst to laugh,haha,hehe,kahkah in a very manner way,
in a way yang terjaga,and ended with istighfar..
I mean time tu it's just WE 
so can have FUN together as well

sahabat soleh ni,
ibaratnya if incase ade taik mata kt celah2 mata, die pun tolong tegurkan with hikmah
untuk jaga aib  kite depan org lain,samalah diibaratkan bila ada something wrong kat kite yang tak berapa nak elok,di tegur baek2 supaya kite tak ulang silap yang sama memanjang.
kaan Ain Shaari ( mysoul-mate) :)

sebenarnye banyak lagi lah spec sahabat soleh ni, but the bottom line is I HEART THEM :D
BG : bulatan gembira ku / beautiful girls

This is written straight from the bottom of my heart sobs sobs sobs. Girls, I highly appreciate all the time,knowledge,experience that we've been through this 3 years. Eventhough we're not in the same course or  room, but Allah had destined us to be friends in this very brief moment. huhu. alhamdulillah thank you Allah for this friendship. Ade hikmah on why kita kenal and berkawan agak "lambat" ataupun dapat spend masa sekejap je bersama. Actually, most of my precious friend I met always goes this way.  Dengan soulmate, Ain, setahun je bersama time asasi, pejam celik dah setahun then berpisah. Dengan Tasnim, kita start kenal time bulan puasa 2nd year. Dengan usrah-mate, (Bushra, Munirah, Didi, Dila, Maryam, Kiah, Nad, kak Dila), kenal time 3rd year, which is final year diorang! However, tapi sahabat baik yang paling singkat masa bersama is dengan Nur Syuhada. We've met at PLKN  5 years back. almost 3 months time only but till now we still keep in touch :) inshaAllah yakin lah, itu yang Allah kira terbaik untukku. Lama pendek sebuah perhubungan tidak menjadi ukuran how precious that friendship is but , what matters is how to preserve this relationship lillahita'ala so it'll last forever. Hoping that this wont be the last goodbye.
Thank goodness, a member of my usrah is making her way to pursue 2nd degree,at UMT again :) I pray for her easiness throughout the way, inshaAllah. Sahabat soleh is indeed important for a fragile me to stay on track. Couldnt agree less, that hidayah is within His will but a sahabat soleh is the mirror of His hidayah.  May Allah grant His Mercy and Bless upon all of my sahabat soleh and may we be our parents qurratu a'yun,amin :) my wishful thinking is we'll meet up one day, somewhere ,perhaps inshaAllah at masing-masing punya bekwoh  :)


satukanlah hati-hati kami mentaati MU


di mana kan ku cari ganti, yang serupa denganmu..
entry ini sangat girlish, khas for my girlfriends :)))))

Friday, June 8, 2012

I will always Remember You

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum


When your world seems to be crumbling, remember that the Almighty will definitely come to your help. 

When your road seems to be closed, remember that the Almighty will open many more new roads.

When you are let down by those closest to you, remember that the Almighty never let's you down so make Him even closer. 

When you suffer a loss, remember that the Almighty rewards you upon your patience & endurance far more than what you have lost.



When you feel so lonely because everyone has left you, remember that the Almighty will never forsake you
.
When you have sinned SOOOO much, remember that the Almighty will forgive you if you repent truly & return to His Path.


When you get up every morning, thank the Almighty for giving you another chance to mend your ways before you finally meet Him.


When you are sad, remember that to look for the path of He who created you for He Alone can make you truly happy.


Praise Him for indeed All praise is due to the one who loves us so much that He always declares Himself Most Compassionate, Most Merciful!



- Mufti Ismail Menk -


2:152

~remember Me and I will remember you ~









p.s: alhamdulillah :) know what, my college application for final year was accepted! alhamdulillah wa syukurillah. mashaAllah, out of hundreds ( maybe thousands ...) of applicants, He choose me and seriously, pemilihan kali ni is so competitive . So I have to hold this "amanah" and appreciate this "gift". Lagi satu,bukan pe, sebab, saya ni, motor tak reti nak naek, apatah lagi kereta, so staying outside campus would be a bit .. hard lah. alhamdulillah.alhamdulillah.alhamdulillah. sayang Allah. 
Wajiblah aku memanjatkan kesyukuran, bukan dek Allah perlukan kesyukuran tu dari ku tetapi sebagai tanda aku,seorang hamba yg buat dosa sokmo, memanjatkan erti rasa berterima kasih dan bersyukur atas pemberianNya..
.   


Thursday, May 31, 2012

dermalah seikhlasnya~

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum


a picture paints a thousand word 

though I'm not always gonna utilize this facility (ambooi,silap hari bulan kahwin ngan org kelate,duk kelate,kene guno jgk :P)
yet I do want the BEST for my beloved mother land
and I really support every effort the MB put to accomplish this.
regarding this poster,
its not because they not afford to 
but they are offering us a one life opportunity to join them and do deed as well, by sedekah and wakaf.
hmm this is what I say "Islam untuk semua"
inculcating the spirit of Islam in every soul.
:)
so what are you waiting for, let's make a move.just sedekah any amount you want, jangan risau org lain tak tahunye, hanya Allah jek tahu. No offence, selain oghe kelate,selain oghe hijau pun boleh wat jugok.anybody can la, lai lai lai :) amal jariah yang ikhlas,inshaAllah selagi highway to operate,selagi itu sampai pahala.inshaAllah..


hulurkan bantuan,tingkatkan saham di "sana"

wallahua'lam.peace ^_^

Friday, May 25, 2012

Happy 49th Birthday Mok

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

happy 49th birthday Mok
forever 
I LOVE YOU
forever 
YOU'RE THE QUEEN OF MY HEART
for the sake of Allah
I LOVE YOU
because the heaven lies in you feet
I LOVE YOU..


till date, you still besides me,
i can call you and wish you with LOVE.
alhamdulillah.thank you Allah

kakak doakan Allah rahmati,berkati Mok setiap waktu,semoga Mok diberi kudrat dan kekuatan untuk terus menabur bakti,mendidik anak bangsa dan anak2 Mok yang nakal2 ni.heheh Semoga amalan ibadah Mok bertambah, dan diterima Allah seiring dengan peningkatan umur.

Setahun yang lepas, at 26/5/11 Allah izinkan Mok menunaikan umrah, inshaAllah kakak doakan Mok dipermudahkan utk perform Haji, lagi best, we...together :)
no action,nor words can represent how much I love you Mok :,)
only Allah knows and may He granted all the du'a I made for you..
opps, hari ni 26/5 ea. Happy 14th Birthday to my lil baby brother.Mukhlis,.maken besar pun,still baby kakak!haha.jangan mrh Lish!

p/s: inshaAllah I cant wait to meet you tomorrow..allahumma amin :D

Monday, May 7, 2012

sufficient Allah

Bismillahirrahmanirrahim & Assalamualaikum

Friends, do make du'a for me. InshaAllah tonight I'll be leaving to Putrajaya to accomplish a DEIA report task. Later after that, I'll be rushing to KLIA, not to catch a flight going somewhere, but for noise,air sampling around the KLIA compound. Need to complete all of this in one day. Mujur, ade driver UMT yang willing to take us there.alhamdulillah

A one night trip all the way from Ganu to Putrajaya, and sampai2 je, terus buat kerja. If dpt balik rumah dulu, alngkah bestnya.huhu Allah, my human power has its limit, I cant imagine how it might turn out to be but I put my highest hope in You. Guys, do make du'a for me and team for a safe trip and smoothness in everything we do. wallahua'lam.







you, wajah kesayangan ambo :)

Monday, April 30, 2012

Congratulations!

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum


First and foremost I dont know la but all of sudden  I think I want to write something from what I've observed. Haha, konon cam share thoughts la. Rarely done this but I promise, one or two words then inshaAllah, I'll put a fulltop. ;)

Straightforwardly, I observed that most of the people I knew were transforming well than what they were 3 years back, as like they were luckily granted with hidayah. MashaAllah.What I meant by transform is yeah, it might not turn out to be absolute, but they're working on to become a better Muslim! Pardon me, I know, I'm not qualify to judge how people transform, but this is not judging, it's just the GOODness is well reflect! orang yang nak jadi baik,bile dekat rasa senang hati,kaan?  

 So,see how Allah works? He will guide people,who ever He wishes to. He, spread His mercy and compassionate to those He love. Therefore, we cant never ever,ever,ever underestimate how one's life will turn out to be. Today or yesterday, he/she might still wearing those skinny tight jeans with fancy colour baby t-shirt, and yes she might skipped her subuh solah everyday,  having such a relationship thingy but we will never can guarantee if one day, he/she repent and on that day Allah will forgive he/her for her ignorant and perhaps Allah might punish our for our arrogant. nauzubillah.

Yes, I know all of us,me as well, might have some timeline of "zaman gelap" of our own. But one's beginning is nothing compare to one's truly blissful ending which is more important. In the other word,known as Husnul Khatimah. Hats off to all of ya that is working, struggling and never loose hope in Allah. Seriously, these people inspires me as well ;)

Because of all of this, I'am totally disagree with "pendapat"s, like: drastic change is not good,only change the appearance not inside, drastic change is not IKHLAS and bla bla bla.. well think about this for a sec people, NOTHING in this life happens without Allah's order. Even pepasir dalam lautan pun takkan bergerak without His will. He is the One who control our Heart,Action, and if one's put effort to be better,He will surely guide. And remember one thing, He will never assess us beyond our capability. He'll test us with something that He knows we can endure. It just sometimes,comes with tears also.humm, Just believe, in every tears, He is there &  du'a is the weapon of piety Muslim. So lets keep working and striving guys, Congratulation to you and you :D

Wednesday, April 25, 2012

ketenangan

alhamdulillah..
such in peace when remember Him
now and forever
trust me
there wont be another
the point of happiness
O Allah, the only You

in life
things never be that easy
but
have faith that He is near
and will always hear
what is in my prayer

just cling to Him,and He surely never leave

Tonight,ehh da a.m , I was touched by this quote :
"kita bangun qiamullail bukan sebab iman kita kuat, kita bangun qiamullail sebab nk kuatkan iman kita" (from a vid i've watched from a friend's fb just now)






p/s : it was 4.49 am and i just came back from a group work discussion. and alhamdulillah done with it, so now it's the time to prostrate to the One who "help" us to accomplish assignment td. Walaupun uzur ,ladies,zikir is always available, referring to the one who wrote this either.So come on, Allah loves it. please Allah and He'll please u. k tata

Friday, March 16, 2012

baru saya tahu

bismillahirrahmannirrahim & assalamualaikum

baru kini,
aku tahu
dan aku sangat mahu
untuk bersama mereka
walaupun 
sekali seminggu
cuma,
kerna aku perlu
kepada mereka,
yang membantu
dan tanpa jemu
mengingatkan daku 
pada Allah & ilmuNya...
dalam segenap perkara hidupku


andai dari dahulu
aku mahu,
malu pada diri,
hmmm
tapi biarlah
masa itu sudah berlalu
dan kerana
Allah lebih tahu
aturanNya sungguh terbaik
buatku,meskipun aku tak tahu...



enak melayari setiap detik bersamamu sisters. live,life,love for the sake of Allah.alhamdulillah for this feeling, it's never too late anyway. 2 years, I've became a searcher, join and dropped out some particular groups ( ghaso dok sepalo, strict pelik jah,kluar laluh ,sy tokse la wat bndo dok relo.hehe ) and now the long searching ends. In days before, why I never quit from searching is simply because I believe, a practising Muslim is NOT PERFECT, but she/he just strives to be a better person everyday.Walaupun, "mereka" sudah tiba di penghujung tahun pengajian, yet the bond held strong. thabatkan kami diatas jalanMu.amin . I started to love them. Is this what we call ukhuwahfillah ?owh baru saya tahu :)

p.s : dont stop, believin', hold on to the feelin'...(ala2 gaya "glee" ^^)

awak2 pun saya sayang juga (PASUM-ians) : Ain, Izzaty, Sabrina, k. Mira, Ika :)

Friday, February 24, 2012

Allah knows it Well

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum




.....Tak kacak tak mengapa, sebab lelaki memimpin bukan dengan kekacakan.
Tak kaya tak mengapa, sebab kekayaan bukan asbab hebatnya kepimpinan.
Ada lelaki rupanya tidak kacak, kulitnya gelap tetapi penampilannya kemas dan kefahaman agamanya cukup baik....



the word is TAWAKKAL.
I leave the rest to Allah.
He knows the BEST when I dont really know.


Thursday, February 16, 2012

de word es ALHAMDULILLAH

today Allah granted my prayer.
wait..I mean every single day Allah did so.
but today
ONE out of all my du'a He granted
what should I say?
Alhamdulillah
thank Allah FIRST
and the others later.
to be able to curve a smile on Mok and Ayoh's faces
was heaven..
and pious friend of mine updated her status
which sounds;
Cemerlang itu ujian..kurang cemerlang juga ujian.. 
in whatever circumstances O Allah, hold me closer to You
amin...

wallahua'lam

Saturday, February 11, 2012

realised

the less you expose,the more people gets wonder & the least you get "heart" disease.

Thursday, February 2, 2012

Hafalan Shalat Delisa

bismisllahirrahmanirrahim & assalamualaikum

walaupun saya agak terlambat  bagi saya untuk menonton movie ni,
( dah lame da org suggest tgk cume saya tak sempat nak tengok
tapi at least alhamdulillah berpeluang tengok petang tadi. 
tu pun sebab ada kawan share link full version movie kat fb
a must watch movie indeed. sarat dengan msg tersendiri

saya mengHARUSKAN awak2 menyediakan tissue yang secukupnya
saya tak mahu nangis tapi air mata mudah sangat meleleh spnjg tgk cite ni.isk3
video yang saya post ni,yang full version movie,sape2 nak copy,download gune url kt utube

sekian,dan selamat menonton


"delisa mencintai ummi kerana Allah"
:)

Wednesday, February 1, 2012

a Better Muslimah

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum




I'm calling ALL sisters out there who desire to be a better Muslimah, to spare some time watch this video.
this talk was given during the Twin of Faith convention held last year.
subhanaAllah, greatly touches me.
so
 how about you? :)

steps to become a better  Muslimah (basically gist from the talk

-put tireless effort to read Quran everyday, at least ONE page per day is ok, the MORE is awesome.                              

 Because sometimes that hardest struggles  in life appears when we dont read Quran. we skip this routine ,mostly because lack of time and penhayatan. Our behaviour,feeling, actions are closely related with our relatioship with Quran. The days when you dont read al Quran,is the the day when you get easily agitated and irritated. In converse, when you read al Quran, you can easily find the inner peace in soul. 


-the best amongst Muslim are the one who are beneficial to others.                                                   

feel free to lend any possible help to the needy ones. spread good words and act wisely because let your action become a part of da'wah.



-being born as a Muslim sometimes makes us forget about so many things.so never took for granted for the iman that we have                                                                                                                                               
some of us require to sacrifice tremendously to feel the grace of Islam. most of the reverter passes thorns of road to utter syahadah. So,we must be thankful to inherit Islam from our parents. Always renew our purpose of life, that is to worship Allah and niat for everthing that we do is lillahi rabbil alamin.      
                                      
-we have to fear of Allah but there must be BALANCE between FEAR and HOPE                     
Allah said, in surah al-araf: 55-56 : us to  Call on your Lord humbly and secretly. He does not love those who overstep the limits. Do not corrupt the earth after it has been put right. Call on Him fearfully and eagerly. Allah's mercy is close to the good-doers . He insist us,as His servant to fear of Him in the way to fear from disobeying His orders and never lose hope in Him, as Allah listen to His servants supplication yet He is the BEST planner.        


-people started to change when they started to think and questioning themselves, and they found NO answers to some question, then that is the time where we begin SEARCHING for answers.                
let's reflect ourselves, there are sooo many questions spinning in our mind. when will we die? what is our exam results? why can't I do this and that? All of these questions are unbearable for us to answers. Thus, this is when we see our LIMITATION . We are too weak to predict about the answers to our question. And as we search for answers, we should return to Islam, and learn more about Islam to reaffirm our faith.


    i
    aim to be much better ahead
    let our dependency is ONLY to our creator alone and never despair in Allah
    the more we understand the need of us
    is  to need Allah




    thanks sis Dina for this inspiring talk and may Allah's bless and mercy be upon you
     ( plus her english accent is indeed  nice )
    wallahu a'lam

    Friday, January 27, 2012

    utk Awak-Awak : AURAT

    bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

    awak-awak...
    sekali sekala saya nak berpesan.
    buat DIRI saya dan AWAK jua.
    hari tu, awak kata awak sayang ayah awak.
    my dad is my hero, Ayahku teman baikku dan segala bagai
    tapi nape awak sanggup biarkan ayah awak masuk neraka.
    mungkin awak tak perasan
    tapi semua ni hanya
    gara -gara awak tak tutup aurat dengan SEMPURNA
    cam gitu ke cara awak tunjukkan 'kasih sayang' awak pada ayah awak? 



    kalau awak betul2 sayang ayah awak, tutuplah aurat dengan sempurna . 
    secara tak langsung awak dah tunjukkan KASIH SAYANG awak pada ayah awak :)


    mungkin pic ni kecik skit, awak click ye

    awak-awak,
    dalam al Quran, Allah s.w.t sudah mengingatkan kita.
    mengenai KEWAJIPAN kita menutup aurat.
    saya tahu mesti awak pun dah TAHU
    takpelah kite ulang ya.
    surah an-Nur: 31

    Maksudnya : Katakanlah kepada wanita yang beriman : Hendaklah mereka menahan pandangan mereka   dan memelihara kemaluan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka kecuali yang (biasa) nampak daripadanyaDan hendaklah mereka menutup kain tudung ke dadanya… 

    jadi awak, nak tak nak kita kena TAAT kepada suruhan Allah.
    Tuhan yang menciptakan kita.
    lagipun,ingat tak yang awak dan saya sama-sama nak jadi wanita yang terbaik,
    khairunnisa :)

    awak-awak
    sebab saya sayangkan awak jugalah,saya kene bagitahu, tegur awak
    sebolehnya saya akan berhikmah supaya awak faham.
    awak faham,kan..kan..kan???
    MAAFKAN saya ye awak kalau awak terguris.
    kite kan kawan,
    dan saya pun SAYANG awak macam saya sayang diri saya.
    dan saya nak awak tahu, bila SEKALI awak dah jadi kawan saya didunia, saya nak selamanya sehingga ke syurga.
    inshaAllah.kita sama belajar dan ambil iktibar ya awak :)






    awak jangan lupe click ni skali




    p.s: awak-awak pasti tahu siapa diri awak :) uhibbuki lillah. kite same2 berubah jadi lebih baik ~

    Sunday, January 15, 2012

    "cari PITIH banyak2"

    bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

    untuk berjayo dalae hidup ni,kito kene cari banyak pitih (DUIT)

    itulah pesanan terakhir Pok Nik, ayah kepada Nik Nur Madhiah sebelum mengakhiri sesi temu bual di ikim.fm,apabila ditanya mengenai rahsia kejayaan anak2 nya,. biar betol Pok Nik??? does duit really matter nowadays?Hmm Memang betol lah itu rahsianya, tengok, semua anak2nya, selain Nik Nur Madhiah pun berjaya belake. Anak keduanya sedang menuntut dalam bidang engineering di UTHM, yang ketiga sedang bersekolah dan mendapat tajaan PNB, dan yang keempat pun is on her way to success,bersekolah di Maahad Muhammadi KB.

    DUIT.........

    D : DOA
    U : USAHA
    I  : ISTIQAMAH ( dalam beribadah)
    T : TAWAKKAL

    itulah maksud sebenar D U I T bagi Pok Nik sekeluarga.kalau camtu, jadi mata DUITAN pun tak salah.DUIT yang mendekatkan diri kite kepada Allah dan akhirat.subhanaAllah.and yes, itulah sebenar-benar kunci kejayaan didunia dan akhirat:D



    allahua'alam

    p/s: nampak x banner sape kt blkang diorang dalam pic tu.inshaAllah akn bjmpe ust zahazan and friends at konvensyen fiqh ummah soon.:)

    Friday, January 6, 2012

    Sohaib Faris

    bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

    aiyoyo. Sedang asyik menulis laporan project co-digestion of food waste and cow manure tadi, tetiba saya terasa rindu kat seorang budak nih. Dah masuk lebih kurang 3 bulan saya tidak bersua dengannya. Rindu yang teramat . Seorang budak yang botak,bulat,boy,boroi dan punya hobby mengigit kawan-kawan selain makanannya. Hihi Owh my fav boy,Sohaib bin. Faris. rindu......


    Sohaib Faris..(namanya reminds me of....)
    Sejak hari pertama saya berkerja sebagai pengasuh, saya sudah "target" yang Shuhaib is no ordinary boy. Lagi2 dia BOTAK, lain daripada yang lain. Sepanjang dua bulan saya berkerja, saya dapati Shuhaib sangat mudah diurus dan tak banyak ragam. Time makan, he'll put himself at the first saf, bersiap untuk disuap.Tidak seperti yang lain,ada yang masih berkejar-kejaran sdg rakan taulan. Dengan kite2 sekali berkejar-kejaran nak menyuap nye:) Mula-mula kerja berkejaran lagi, tapi dekat seminggu saya tak join dah.lenguh den gitu,,hehe So nak tak nak memang  saya akan menyuap Shuhaib dulu at most of the time. Saya masih ingat bagaimana jelesnye Shuhaib if saya utamakan kawan2nya dari dia sewaktu menyuap. Mesti dia "mengganas" dengan menepis tangan saya time saya nak suap budak lain, protest. Hmm yang ini agak notti tapi saya suka, sebab tandanya, dia nak perhatian saya :)
    Plus Shuhaib ni sangat2 murah dengan senyuman.see...hensem kan.


                                                               
                                                                        rinduuu



    ala comey2..nak ape?

    peace!


    tidur pun ade pose si Sohaib ni :)



    Sohaib n Imran


    Hati mana tak senang bile melihat telatah si Sohaib ni. Kadang2 penat berkerja seharian tak terasa kalau in the end dapat habiskan masa bermain dengan Sohaib. Sangat fun. Kadang-kadang bila ayah Sohaib datang nak ambil waktu habis kerja, rase berat je nak bagi Shuhaib.huhu Owh ya ibu Sohaib seorang ustazah dan ayah nya seorang pengarah kat PTS Islamik publication.

    Sohaib dan bro nye, Sameer

     Walaupun Sohaib tidaklah senakal mana jika dibandingkan dengan rakannya yang lain, tapi satu tabiat Sohaib yang agak bahaya ialah, kesukaannya mengigit budak lain. Siyes, naik lebam juga si Mangsa bila digigitnya. Kebanyakkan pengasuh kat sini tak suke la camtu, sebab nanti ramai parents komplain. So, ade yang marah Sohaib.come on la, he's just 1 year and ++ ! Tapi since saya ada, he's mine. Saya akan sentiasa pay my greatest attention to him. Bukan bias, tapi kasih sayang kan tak ley nak tipu.

    sukee sgt die mengigit..haipp!

    Satu keistimewaan Sohaib ( sebenarnye...banyak laagi ) ialah bile saya pangku dia, saya bisikan zikir or azan, he seems to respond to it. Selalunya time petang2 la , sambil tunggu Baba Sohaib datang, we'll spend much of the time together. Senyap,diam,tak bergerak langsung,sangat fokus Shuhaib bile dengar zikir, kemudian perlahan2 dia akan cube mengikut. Lagi2 bile dengar perkataan Allah, dia akan sebut. subhanaAllah , seems like he is used to it. Mesti mama Sohaib dah biasakan ayat2 Allah sejak dalam kandungan. Sebab tu saya sayang Sohaib.

    Doa saya,semoga Sohaib menjadi anak yang soleh dan mukmin yang sejati. dan semoga saya sendiri dapat kids like him..sape tak nak anak yang solehkan? ;)













    will he remember me?