...He found you lost and guided you (93:7)

Sunday, December 18, 2011

SHARING is CARING

bismillahirrahmannirrahim & assalamualaikum :)
~selawat dan salam buat junjungan besar Rasulullah s.a.w dan ahlul bait~

Biasanya tagline sharing is caring tu da lame, sehinggakan sekarang ada yang menambah ...but not everything. Hurmm, indeed true in some certain point. Tapi kan, kalau kite share something dengan orang, dapat topup pahala tau,dengan syarat kerana mengasihani saudara kita lillahittaala=) Memang tak rugi punye. .Contohnya, pada suatu petang, yang bahangnya terasa ibarat sejengkal dari kepala (it's normal weather back here at trgnu), kite ade beli air mineral,yang sejuk gitu. Then nampak kawan tercungap-cungap datang kelas duduk sebelah kita.Offer her some drink, kerana KASIH. Ibarat sedingin air mineral yang membasahi tekak kawan kita itu, begitulah kasih kita kepada makhluk Allah, insan yang bernama SAHABAT:). (Teettt, this is applicable for female friends only, exclude the male counterpart keyh, melainkan da kahwin. Lain cite) 
Takpun satu lagi contoh, kita tengah buat assignment ni, then ade kawan kite ni tengah pening kepala buat mind boggling punya soalan. Kita punya ni dah siap , so go to her, share la jawapan kita kat dia, kasi penerangan steps to answer, atas niat ihsan sesama sahabat kerana Allah.inshaAllah:) . (kalau dalam test, keadaan camni, boleh juga kan tolong kawan.kan?? ). when it comes to share knowledge, jangan kupik ( kedekut ) sebab ilmu tu bukan kite punye. Otak kite ni yang sebesar gengaman 5 jari cuma dan akal kite ni tak de apa pun jika dibanding kan dengan kebesaran Allah. Banyak lagi la cara-cara untuk kite habituate share dalam life kite.Plus ilmu ni pun ilham dari Allah kepada kite.subhanaAllah.
 Bila cakap sal sharing ni, teringat satu kisah sirah perihal sharing ni. As was shared by Dr. Marzuki, in the previous lecture . Pernah suatu ketika, pada zaman pemerintahan Saidina Ali (karramaAllahu wajhah) sebagai khalifah, satu kes masalah pembahagian wasiat berlaku. Ada seorang pakcik yang telah meninggal dunia telah mewasiatkan 19 ekor unta kepada tiga orang anaknya, 1/2 untuk putera sulungnya, 1/4 untuk putera tengahnya dan 1/5 untuk putera bongsunya ( sengaja pak cik tu wasiat dlm fraction, nk uji kemahiran math anak-anaknya) Unta-unta tersebut mestilah dibahagikan sama rata seperti diwasiatkan, secara sempurna segala fizikal badannya.


smiley unta, source: google

Lalu berlaku sedikit salah faham di antara saudara bertiga dalam pembahagian. Melihat permasalahan tersebut, Saidina Ali r.a secara kreatifnya telah share seekor untanya sendiri kepada saudara bertiga itu. Dengan adanya seekor unta Saidina Ali, melengkapkan jumlah keseluruhan unta sebanyak, 20 ekor. Lalu dibahagilah unta-unta tersebut mengikut wasiat:

1/2 x 20 = 10 ekor
1/4 x 20  = 5 ekor 
1/5 x 20  = 4 ekor
  Jumlah = 19 ekor

Tadaa!! Dengan itu, selesailah pembahagian unta-unta tiga saudara tersebut,dan Saidina Ali still dapat balik unta dia sebab, in the end pembahagian unta tu, still have the total of 19 ekor unta.subhanaAllah. see, how amazing Allah's plan is. Jadi mulai hari ini, kite same-same berazam untuk memberi ape jua bantuan, pertolongan dan kata lain share ape yang kita ada dengan orang lain. Share bakal suami? ermm , anything well do except that ( tak strong lagi nak berkongsi kasih dgn org lain) That's all for today. live life to the fullest.inshaAllah :D


wallahua'alam.


~dedicate to my bff a.k.a soulmate, Ain Shaari~

Friday, December 16, 2011

:)

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

Kadangkala tak perlu buat apa-apa untuk mendapat pahala... cuma DIAM. 

Kadangkala tak perlu berbelanja apa-apa untuk mengukuhkan tali persaudaraan... cuma SENYUM. 

Dan kadangkala tak perlu apa-apa untuk meraih cinta... cuma DOA.


Diam, senyum dan doa adalah kerja mudah yang payah tanpa 

hati yang ingat ALLAH




 word of wisdom yang di update oleh Ustaz Pahrol tadi. sangat postive dan inspired me well. inshaAllah, as days goes by, kite aim kan perubahan yang baik dalam diri kite untuk mencari redha Allah. doakan saya :D ~