...He found you lost and guided you (93:7)

Thursday, August 18, 2011

i'm back! prt 1/2

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

hai kawan2 :) lama dah tak jumpa. rasanya kali terakhir saya update blog dalam dua bulan yang lepas. maklumlah dengan kesibukan kerja hari tu dan dengan lappy yang kene masuk "hospital", jadi saya tidak berkesempatan untuk meng"update" blog. alhamdulillah ade jgk kesempatan hari ni. macam2 berlaku sepanjang waktu tu. InshaAllah suka duka waktu tu ade hikmah disebaliknya :) walaupapepun Alhamdulillah, saya masih berpeluang untuk menjadi tetamu Ramadhan kali ni.syukur. dah masuk hari ke-18 saya kira kita berpuasa kan? Moga2 setiap hari amalan kita yang diangkat diterima Allah dengan rahmatNya, inshaAllah.

sebenarnya, saya agak kesuntukan masa nak menulis entri.Ni pun atas belas ehsan Abelong, dapat online kejap2. Tapi nak share juga some"little"things time 2 bulan yang lepas. Cuti baru2 ni, Alhamdulillah diizinkan Allah untuk berkerja. For the first time! Agak thrill and excited gak la. Hmm kerja ape?Well obviously not as an executive manager or officer la of course, but as a  BABYSITTER. Being a babysitter is not as easy a ABC,123 tapi sincerely requires tremendous patience. Plus, bersabar je belum cukup untuk melayan kerenah adik2 (ehhh adik? cam muda sgt lak, erm anak2 seusia 2-6 tahun ni :) ) . Selebihnya , saya kene faham kerenah anak2 ini setiap seorang secara psychology. Tapi best yang tersangatlah sebab kene dengan jiwa. Suke budak2 yang baik :).

 Most of the time , saya ada 40+/- orang anak jagaan. Teringat kate2 seorang kawan ni, dia ada bagi pandangan about handling kids. First day biasa la kan, nak fit in dengan dugaan ni needs time sikit. So dia punya nasihat " kite kene follow kehendak budak2, bagi je ape yang budak suka ". Hurm boleh terima ke suggestion camni? Takpela, dah kawan suggest. Cubela. Consequently, it doesnt work at all. FAILED I guess. Kalau nak tahu kenape, wait untill you have your own kids:)

mari belajar!

cam tau2 je nak amek pic.bijak..bijak

Luckly my everyday experience mingling around with them, naturally teaches me on how to manage them. Yeah, mereka sangat aktif,a bit naughty dan mereka sangat sukekan MAKANAN esp CARROT! Tipulah kan kalau cakap berkerja ni tak penat but ni la advance being a babysitter. Keletihan seharian melayan kerenah anak2 jagaan ni kadang2 vanish bile di entertain dengan telatah mereka. Ada yang waktu tidur nak melompat2,ada yang waktu makan, xnak makan tapi nak gigit kawan,rebut2 suapan tu biasela. Tak menang tangan nak menyuap. Mujur adakalanya saya dibantu seorang lagi pengasuh, samaada  Nora or Mak Ya untuk sesi menyuap. Untuk time tidur, budak2 lebih suka untuk diusap dan didodoi semasa baring. Cume ada sebahagian dari mereka yang terus lentok bila dapat botol susu. Senang kerja kalau semua budak camni. Tapi inilah uniknya ciptaan Ilahi, setaip anak Allah jadikan istimewa.



khusyuk tgk boboy boi



It's been 2 weeks since I haven't heard their laugh and cries. Ya, saya rindu mereka semua. Anak2 jagaan saya yang cukup come  semuanya. Got to put a fullstop now. InshaAllah will be back later. owh ya , dengan berbakikan lagi 12 hari je lagi sebelum Ramadhan meninggalkan kita, saya doakan semoga kita semua sentiasa istiqamah dalam meningkatkan mutu ibadah,semuanya lillahitaala inshaAllah.tata :)

wallahualam

2 comments:

  1. seronoknye d kelilingi kanak2. walaupun sush, tp at least dpt gk pngalamn. :)
    btw, slmt brpuasa gk. ;)

    ReplyDelete