...He found you lost and guided you (93:7)

Sunday, May 29, 2011

untukmu yang bernama Wanita


bismillahirrahmanirrahim & Assalamualaikum

Anugerah Allah Kepada Wanita

1. Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis tersebut. lalu Baginda bertanya, “Adakah kamu menyembahyangkan mayat?” Jawab mereka,”Tidak” Sabda Baginda “Seeloknya kamu sekalian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat kaum orang lelaki.'



2. Wanita yang memerah susu binatang dengan ‘Bismillah’ akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.



3. Wanita yang menguli tepung gandum dengan ‘Bismillah’, Allah akan berkatkan rezekinya.



4. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah ( Kaabah).



5. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi.”



6. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utas benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat.”


7. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat.”

8. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatit baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian.”

9. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya.”


10. Sabda Nabi s.a.w. : ” Ya Fatimah setiap wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum kepadanya dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shiratul Mustaqim.”

11. Jika suami mengajarkan atau menerangkan kepada isterinya satu masalah agama atau dunia  dia akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

12. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga dan menunggu kedatangan suaminya dengan menunggang kuda yang diperbuat daripada permata yakut.

13. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.

14. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).

15. Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggembirakan kamu, jika engkau memerintahnya  ia  mentaati perintah tersebut  dan jika engkau bermusafir dia menjaga harta engkau dan dirinya. Maksud hadis: Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.

source:iluvislam.com

 saya jumpe artikel ni waktu selongkar file-file artikel Islamik lam lappy. InshaAllah, saya harap perkongsian ni sedikit sebanyak dapat menyemarakkan semangat kite untuk menjadi wanita yang terbaik di sisi Islam. Banyakkan pemberian Allah kat "kite" yang bernama wanita. Lagi seronok kalau dapat meraih gelaran wanita solehah. Yup , semua wanita mengimpikan gelaran tu, termasuklah diri yang menulis.So, jom kite baiki diri sentiasa untuk menjadi yang terbaik. Dan yang terbaik itu semestinya yang terbaik dimata Allah.berubah,lillahita'ala :)



ost: bidadari-hijjaz

Friday, May 27, 2011

happy 48th birthday Mok =)

bismillahirrahmanirrahmi & assalamualaikum



Sanah helwah! Happy Birthday! Selamat Hari Jadi ! Saengil Chukha Hamnida !
buat ibunda tercinta
Rahanat Abd Kadir
masih baik,solehah,penyabar dan cantik
itulah ibu saya!

alhamdulillah.saya masih lagi bertuah seperti tahun lepas. Masih diizinkan Allah untuk turut serta meraikan ulang tahun kelahiran queen of my heart yang ke 48. Walaupun tahun ni, no more choco indulgence, serba simple sambutannya, yet it was fun.Tahun ni memandangkan bajet kurang, kak tak dapat nk bagi present  yang grand2 buat mok, cuma kak yakin,tahun ni salah satu hajat mok sudah ditunaikan Allah dan itulah hadiah yang tak ternilai harganya. Alhamdulillah, keesokan harinya (26.5.11) mok akan menunaikan umrah ditemani Che' Su, my aunt. Dan pada hari tu juga, birthday adik bongsu kesayanganku, Mukhlis. Takpe Lish, mok pergi beribadah,perkara yg disukai Allah,so we should be proud of Mok. [walaupun diri sendiri sebak,keberatan utk berpisah dgn mok =,=! ]


bertuahnya mok sebab menjadi tetamu Allah untuk perform umrah.Nak pergi gak.huhu beberapa hari lepas, saya & soulmate, Ain turut bercadang utk perform umrah same2, andai masing-maisng masih "sendiri" :) janji ea Ain :)
 Like usual,selalunya kalau ada orang pergi Tanah Suci Mekah, mesti ada kiriman doa. Ramai juga rakan guru mok mengirim helaian doa2 buat keluarga,anak,dan sebagainya. Likewise saya pun turut mengirim doa. InshaAllah bile berdoa kat sana lebih afdhal dan mustajab kan? List of doa tu saya yakin pasti mok doakan sepanjang disana.

Doa untuk keberkatan
Doa untuk kejayaan
Doa untuk jodoh
;)

Kakak doakan semuanya dipermudahkan mok. That's the grand present yg kakak boleh bagi kat Mok.Doa buat ibunda tercinta. Kuasa Allah mengatasi segalanya. Bila seorang hamba bersungguh-sungguh ingin datang kepadaNya,pasti Dia akan membantu. Miracles can happen there.


wallahualam

my mother is amazing :D


Monday, May 16, 2011

happy teacher's day!

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum






It's 16th May today and I would like to wish 
HAPPY TEACHER'S DAY
to all wonderful and dedicated teachers and teachers to-be and lecturers worldwide
that have effortless,tireless teaching me
on knowledge beyond books,about life
May Allah repay all of your deeds with reward of Jannah 
amin 
:)
i love my schools and i miss my schoolmate,classmate as well


1996-1999


1999-2002


2002

Jan 2003-March 2003

March 2003-April 2004


April 2004-PMR 2005

2006-2007


2007-2008 ( 3 bulan je :) )


2008-2009


2009-onwards..


Friday, May 13, 2011

what happiness means to me

   bismillahirrahmanirrahim & assalamulaikum :)

In life,sepanjang 21 thn hidup, I've figure out that I am the one who need to pursuit for happiness. I'm not saying that life being unfair to me as all of the things that happen is within His order. It is just as one of the lucky servant of Allah, He choose me to be tested with challenges in terms of this. I need to put an effort to seek for happiness in life.One of the thing that I wish when every time I woke up is the strength of iman and taqwa to cope with all His assessment for today and in the future for the sake of  my family's HAPPINESS.

  Happiness is subjective. Different people might have different definition of it. As for me, HAPPINESS is when I'm gather around with my family within Allah bless and rahmat. When all seven of us are together with Mok, spending the time enjoying life as we should. Be grateful with all the nikmat that were given to us. Alhamdulillah. All I can say is thank you Allah for tonight.Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah. Only from You O Lord I bestow for forgiveness on behalf of my sibs and Mok and Ayoh. I have such a great time with them o Allah. I bet this will be a fond memory before Mok left us next week,to be Your guest at Baitullah.

amin2x



 There was a time when one of my friend share this vid at fb when I was totally down at that moment.After viewing,playing the video, I was really touched by the tazkirah and burst out tears. Tears of ashame of myself for being such a weak when encounter His test. I'm a human being like others, with feelings. But O Allah with Your light and iman, guide me up to be strong. I need to be strong and from You I seek the strength.amin 





"syukur itu maqamnya lebih tinggi daripada sabar"


p/s: semoga Engkau pertemukanku dengan seorang yang boleh membuatku sentiasa tersenyum dalam mematuhi syariatMu.amin~
.

Monday, May 9, 2011

What A Day..pheww~

bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum

this is a delay entry. Why did I say so? well actually, I purposely want to write about my first day of this semester break,the previous Saturday. Of course laa it's the happiest day in my life ( plus, I already withdraw from all db8 tournament ), yay!! and  FYI ,that first day was the longest day in my life. Why? So many things have happened in just that one fine day! And I treasure those every moment :)

5.08 am - Alhamdulillah.safely arrived @ Putra station. Those 6 hours journey was like a year travelling. How I wish to be home that quick. My mok picked me up since my Ayoh left for an outstation. This is a history because my mok never have the guts to ride this far. She used to ride around Gombak area, in the radius of my house only!

7.30 am - after having some chat with my mok and sibs and a compulsory Subuh prayer, I took a nap, a long, good one. Need to let all those journey tiredness fade away. So I think you can guess at what time I awake. hehe. dont want to mention it here. But I awake before noon keyh. Have good enough rest.

8.30 am - my Mok woke me up, telling me that she have some "homework" for me before she left for an Umrah workshop at Masjid As Sobirin. After I've settle those homework and off I go back to those dream I've made before.hehe My mok left with Mukhlis, my lil bro,also have to attend the school fair and he was soo eager to visit  Rumah Hantu.

3.00 pm -my Mok came back home alone. She's a bit pissed off because Mukhlis didn't wait for her at the gate he used to.Mok have waited for him since 12++pm, poor mok,she guessed that my lil bro still having fun playing around with his friends.Furthermore, he do asked Mok's permission to go to his friends sister birthday party at Ukay Bestari. But still Mok insisted him to be at school around twelve. I understand how tired my mok was, so when Mukhlis still playing around at that hour. Mok must've be exhausted. This morning she woke up before 5 and she even haven't had her lunch yet.huhu.

4.10pm -together with Mok, we've prepared some food for Sarah. Yup,next my Mok would  like to bring me ands sibs to pay a visit at Sarah's hostel because I haven't met Sarah yet. We've even neglected to have our lunch since we're running out of time.Must visit Sarah at the given visiting time.Thank goodness Sarah's school was at Sg Pusu, so its not that far. Mukhlis haven't even called Mok. I thought this time Mukhlis have gone off the limit. Actually mok planned to have lunch together, dine in somewhere but without Mukhlis, I think it was incomplete. Plus Mok is damn worried about him.Aduish, maen2 sampai tak igt umah lak die. Before going to Sarah's school, Mok drop by at Mukhlis's school , searching, but there is no sign of him. We ronda-ronda about 2-3 times around the school compound,looking for him, but hopeless, he's not there. Mok guess that maybe Mukhlis have gone somewhere else, to the AU4 Park and perhaps to Masjid AsSobirin with his schoolmates to continue their playtime till the evening =,=!

6.00 pm - back from visiting Sarah, we've plan to have our meals, but those anxiety keep rushing down in Mok bloodstream. I know how worrried my Mok was. So, again put aside about meals and again we search Mukhlis at the school compound. And still, he was untraceable. As Ayoh reached home that evening, mok split out with Ayoh for the searching part. At that moment , keadaan kat skola dah lenggang sikit, yela tadikan ade school fair kan, agak kelam kabut dengan macam2 gerai. Suppose all students were home at that time, but no signs of Mukhlis. Abelong and Jay begun to pissed off whereas Jah,Najah and me were deadly worried.

7.18 pm- we search for Mukhlis all over the place. From his school back to Masjid As Sobirin,then to AU4 Park, to his friends house but hopeless. My Mok try to reached him from his birthday party friend in case if Mukhlis was still at his house, but when everytime Mok's called, a little girl hung it up. Mok even didnt have the chance to ask her. As she was too small ( around five, i guess) and beware from stranger call, I thought. lol!! Maghrib arrived and still we're on the road with hope.My stomach begun to sing the song of hunger, but I sympathy for Mok more.huhu so if she can hold on,so does I!

7.40 pm- we dropped by at Masjid Al Hidayah to perform Maghrib prayer. With full of hope, we pray and bestow to Allah that Mukhlis is fine. I've started to worry so much. From cases of missing children  that I know, many things can possibly happen, Mok was like reading my mind,thinking the same thing. But never lose hope from Allah's help. This is a challenge to justify our faith.Hold on Mok!

8.00 pm - got the phone call from Ayoh informing that Mukhlis have safely arrived home, bringing along some birthday goodies. His friend's mother have send him back home. Alhamdulillah, what a relief I thought. All those horrified, terrible flash forward thingy dissipates from me.Luckily Ayoh doesn't scolded him ( I wish that wont happen either.fuuh) . But one more thing that play in my mind, I mean a kindly, wise reminder at the mother, kalau betol la nak sangat birthday party anak die happening, kenape la tak nak inform dulu kat mak ayah budak nak "pinjam" anak bawa pegi party. At least if she infrom ape2, tak de la havoc camni. But well, let bygone be bygone. It happened. What is more important that Mukhlis is fine and Mok cheer back.

8.45 pm - alhamdulillah, hajat untuk makan ramai2 ( exclude ayah and Sarah ) was granted!I pekene oriental chicken chop and choco ice blended at Kafe Fatehah. The food was superb and sumptuous! double thumbs up! Lunch + dinner, you can guess how my craving works.hehe It's been ages since I ate food at Kl.lol!!.ye la kan, lame bebenor tak balik umah. Alhamdulillah.alhamdulillah.alhamdulillah

It was a tiring day I can admitted yet adventurous one. Hehe. but I wish not to have repetition on it. Mukhlis missing is something that I cant imagine and without him drive me and Mok and everyone crazy. The baby of my family. Kakak sayang  Mukhlis tau! It gonna be 4 months holiday, unknown day and experiences awaits me, ya Allah please lighten my burdens and ease my steps. I vow to make this break the best break ever. I wanna be good to all and fix the bad in me.aiming for a better Najwa.amin :)
to be with family is the zenith of happiness :)

ost: yesung,Super Junior- it has to be you

Thursday, May 5, 2011

something wrong somewhere.MUST fix it!

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

manusia semamangnya mudah lupa kan? time rasa senang, happy sampai mudah aje lupa Allah. actually semua ni saya tujukan khas buat diri saya. Terasa maken jauh bangat. dush..dush..dush.. tumbuk sikit pipi, kenapa masih tak sedar ni. Am I senseless? Immune to sins? Owh NO! Oh Allah if it true, I beg you to give me back the feeling of being sinful so that I always bestow for Your forgiveness and find my way back. Repentance in this briefly time :(
mashaAllah.
i feel so not calm. Even in the sea of friends,smiling,laughing, I feel that I've missed something
ya Allah
jika kegembiraan,kesenangan ni menjauhkan aku dari tautanMu, ku lebih dambakan tautanMu, dan hamparan pengampunanMu. huuhu.
dekat disisi penghuni bumi tapi jauh dari ilahi
tiada gunanya. sebab yang Maha Kekal itu Allah.dan segalanya MilikNya
tiap-tiap hari kau bangun,banyaknya dosa-dosamu,Najwa Mat Yasin, tetapi siang dan malam pengampunan Allah sentiasa ada utkmu, aib-aibmu Allah jaga. so where is your sign of gratefulness, Najwa? dont let Allah put you astray because when it happens, you will lose your path of life :(


ost :ingrid michealson- the way I am 

p/s: ku pohon kepadaMu ya Allah kurniakan kpdku dan kpd dia hidayahMu.tiada yg memengang hati2 hambaMu selain dariMu ya Ilahi. impossible is nothing, even the hardest stone do change by water drop with time, apatah lagi hati manusia...kan..~