...He found you lost and guided you (93:7)

Wednesday, December 29, 2010

bye-bye Jay ♥

bismillahirrahmanirrahim..

it been 2 days since you've gone.We all do missed you so much Jay especially Mukhlis.
 No more laughs or jokes from you. 

 But I know that your "gone" is for good. It was destined for you.
This is your first time away from family
college life might be alien to you
but sooner you'll use to it=)
 I will always pray that you can make it in your studies and campus life as a student in Dip in Banking and Management @ UiTM Pahang.=)
 Indeed, this might be your second chance, so struggle for the best keyh!
our prayer ( Mok,Ayoh,kakak,abelong,Jah,Najah,Sarah & Mukhlis) will always be with you.

good luck Jay!
reminder2 for JAY:
ayoh: jage waktu solat dan solat tiap2 waktu kat masjid, jangan mendekati rokok dan berkawan dgn perokok
mok: makan cukup2 taw. 3kali sehari semalam
Abelong: nak belaja banking gune calculator je:)
Jah: join la IMAD ( persatuan agama Islam UiTM) :P
Najah: kim salam kat Korea.hik3
Sarah: belaja tol2.jangan duk usha2 gewe.
Mukhlis: I'm not crying (isk3)
kakak: =)



Photobucket forgive me O Allah...

Monday, December 27, 2010

bicara cinta: HATI & AKAL


Di sebuah pondok usang milik seorang hamba, akal dan hati berbual berkenaan kasih dan cinta..
Akal : Assalamualaikum, sahabat.

Hati: Waalaikummussalam, akal.

Akal : Apa khabar iman anda?
Hati terdiam...
Akal bertanya sekali lagi.
Akal : Apa khabar iman anda?
Hati : Kurang sihat mungkin.
Akal : Mengapa?   
Hati : Aku merindui dia segenap jiwaku...
Akal : Dia yang mana, sahabatku?
Hati : Kedua dia. Dia yang hakiki, juga dia yang entah kemana akhirnya..
Akal : Tidak mengapa, Itukan fitrah manusia.
Hati : Tapi rinduku kepadanya kadangkala membuat jiwaku runsing. Fikiranku melayang terbang jauh ke angkasa. Kadangkala ketika beribadah juga aku teringat dia.
Akal : Cintamu padanya, juga cintamu padaNya, cinta padaNya kan yang lebih utama.
Hati : Tapi... Aku benar cinta dia. Aku benar rindu dia. Aku mencintainya kerana Allah. Kami saling menasihati kepada kebaikan. Aku mahu mengejar syurga bersamanya.
Akal : Apa makna cinta?       
Hati : Kasih dan sayang.
Akal : Bagiku cinta itu gila.
Hati : Mengapa pula?
Akal : Apabila kita mencintai seseorang, kita asyik teringatkan dia. Apa yang dikata jangan, sebaik mungkin kita elakkan. Apa yang diminta, seboleh mungkin kita usaha. Bila ada yang lain mendekati, bergelodak rasa cemburu. Apa kau rasa begitu?
Hati : Ya. Begitu yang aku rasa.
Akal : Apa kau tahu apa pula ibadah?
Hati : Orang kata ibadah itu taat dan patuh.
Akal : Ibadah itu juga adalah cinta.
Hati : Bagaimana dimaksudkan begitu?
Akal : Ibadah itu cinta. Berkasih-kasihan dengan Tuhan.
Hati terdiam lagi...
Hati : Jadi... Apa sebenarnya yang ingin kau sampaikan wahai akal?
Akal : Fikirkan, kalau kau benar mencintai dia kerana Allah, apa kau ada mengadu kepadaNya?
Hati : Aku puas sudah berdoa. Aku mendoakannya empat puluh kali setiap hari. Siang dan malam! Tegas hati..
Akal : Apa kau berdoa kepadaNya hanya kerana apabila kau terasa jauh dengannya? Apa kau hanya melipatgandakan ibadahmu ketika jiwamu rasa tak tenang?
Hati diam dan tertunduk...
Akal : Bagaimana boleh kau katakan cintamu kerana Allah. Sedangkan kau mengabaikan Dia ketika cintamu dengannya sedang indah bercahaya. Sabarlah wahai hati. Doamu mungkin tidak makbul sekelip mata. Barangkali Allah akan memakbulkannya di lain masa. Barangkali Allah ada hadiah yang lebih berharga untukmu!
Aliran sungai merah terasa semakin deras mengalir ke kepala...
Akal : Cinta kepada manusia yang gila seperti itu, hanya layak disandarkan kepada Allah. Allah menarik cintamu kerana Allah lebih mencintaimu. Allah merindui doa dan tangisan hambanya. Allah mahu kau kembali mengindahkan cintamu kepadaNya!
Hati mulai menangis... Sepi... Kesal...
source: iluvislam.com






Photobucket forgive me O Allah...

Sunday, December 26, 2010

tahniah sarah

bismillahirrahmanirrahim..
disini kakak nak ucapkan tahniah buat adik tersayang, Sarah di atas kejayaan mendapat "A lurus" dalam ke-9 subjek yang diambil. semoga kejayaan pemberian Allah ini menjadikan Sarah semakin hampir kepadaNya. Walaupun mok,kakak,jah n mukhlis tiada disisi untuk berkongsi saat2 manis Sarah , tapi kami sentiasa mendoakan kejayaan sarah. Bagi kakak, tiada pemberian yang bermakna daripada seorang anak kepada ibu bapa nya melainkan dengan menguntumkan senyuman pada wajah mereka dan sarah dah berjaya berbuat sedemikian. Mok tampak gembira sebaik je Ust Hanisah bagitahu sal result Sarah  =) semoga Sarah sentiasa istiqamah dalam beramal dengan ilmu yang Sarah pelajari. Ilmu tanpa amal ibarat pokok yang tidak berbuah. Dan menjadi satu adat dalam beramal untuk kita sentiasa beristiqamah ( err..ayat bebelit da)
PMR ni bukan lagi penentu siapa kita pada masa hadapan TETAPI jadikan ia sebagai penyuntik semangat Sarah untuk Sarah terus sukses dalam menuntut ilmu Nya.Ilmu itu bukan milik kita dan percayalah USAHA kita tidak sama sekali menentukan kejayaan kita. Semua ini dari Allah, yang memberi ilham ilmuNya kepada Sarah. Ikhlaskan hati dan yakinlah Allah sentiasa bersama orang yang menyerahkan segala urusan kepadaNya.



ya Allah dengan rahmatMu jadikanlah maisarah mat yasin seorang anak,adik,wanita yang solehah. Masukkanlah dia dalam kalangan yang Engkau redhai dan rahmati. Bantulah Sarah dalam mencapai impiannya untuk menjadi seorang doktor muslimah. meskipun bukan aku yang Engkau pilih, pilihlah Sarah ya Allah amin



p/s: buat Najah, kakak sokmo2 mendoakan awk sukses SPM juge ^^ teruskan berdoa ye

Saturday, December 11, 2010

a walk to remember

bismillahirrahmanirrahim..
it was one fine sunny day. As ayoh drove heading back home from johor, silence covered the atmosphere in the car.It's normal that way as ayoh doesn't prefer to hear music while driving. Thus, drives all of us slumber and asleep.But as for me, like usual, I took this chance to stay awake. Looking outside and witnesses the greenish view of tress along the highway.subhanaAllah, it was wonderful. This is one the thing I love to do when travelling. I mean as I was the passenger and not the driver, that is why I can take this activity as my fav. ^^

Seeing things upon His creation, I was awe by the beauty of nature. Have you ever wonder that trees and plant with various sort of type and sizes, all of them were made by same content. we've repeatedly learnt this photosynthesis process but had our learning successfully make us conscious to relate this with the greatest in Him? Ponder it for a while. This might be one of the things we seems to forget.looking things with our eyes and heart.same goes to the one who are typing this.huhu

As I was looking outside, drown in the beauty of nature,suddenly I saw something. Something that make my yarn at Pasum spinning around my head. Spins so fast as my heart beat. A walk to remember.That something touches me well.Only Allah and my soulmate knows.What's for sure..Hoping is a good thing, praying is much better.


Istajib du’a ana ya Allah





Photobucket forgive me O Allah...

Monday, December 6, 2010

1432 Hijrah

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

happy Hijrah New Year everyone.It 1432H now! have you make any resolution for this new year? Whatever it is, hopefully this year will be much better than before keyh. Praise to Allah for giving us this golden opportunity to step in this new year. A new year means a new chances and time for us to improve our faith yet the reality is our age grew shorter.

Together, lets look back at that previous year, reflect ourselves back, have we did well in our prayer?living?deeds? well, lets change from poverty to riches.Rich with money.(that could be one, so u can upgrade your fund habit) Lets enrich ourselves with knowledge.rich with courtesy.rich with noble value. Rotate ourselves from laziness to diligence.diligence in reciting al Quran, diligence in reading lect notes and the most important is diligence in prostate to Allah. If last year we only recite al Quran once a day, let's make it twice a day.If last year we often talk about others achilles heel  substitute it by talking about their deeds.How cool is that?

I do understand well that to make a change needs a LOT of sacrifice as well as patience. Even I have my own darkside experience, mashaALLAH. pitch dark one. But if not now then when will you change? One thing I bare in mind that death awaits no man. It is not the "death" that I'm afraid of, its the day of Judgement where I am nothing without Allah's love and syafaat.

 You cannot direct the wind but you can adjust the sails.
my resolutions for 1432H:
  1. i wanna upgrade my prayer concentration
  2. improve my religion knowledge, i dont know that much yet 
  3.  i wanna be a pious servant,daughter,kakak,friend.
  4.  i wanna be a strict tender girl (i dont want to give any chances to those who are trying to step on my head anymore!)
  5.  i dont want to mengumpat2 about others
  6.  i wanna lower my gaze from forbidden things
  7.  less conversing on nonsense thing
  8. many more....just cant figure it out right now ( see! its hard to list down your own badness, but its easy to talk on others..mashaAllah )
i'm bad.totally bad. so help me change my friend. I am coated with weakness and sins. I need all of you to give me one more chance to change.For those who are reading this, please pray that I change ya.I may not be perfect but to be one,it is worth to try. may Allah bless all of us ..wallahulam, ma'asalamah~







Photobucket forgive me O Allah

Friday, December 3, 2010

mood ABC

ya Allah Engkau mendugaku lagi.
Mengujiku selayaknya kerana aku hanya seorang hambaMu.
sebenarnye lidah agak kelu untuk berbicara
 risau dengan imanku selemah ini
aku mengeluh di atas ujian dariMu ini.
Cuba dan cuba dan cuba untuk mengawal hati,perasaan.
Bimbang tersilap langkah, jadi luka
Menulis untuk meluah yang terpendam.

chronology ABC
 -->Jay mintak main laptop
 --> Ter"shut down automatically ( xtaw nape tetibe je) 
--> Memang lappy dah tak boleh nk bukak 
--> Cubaan turn on lappy selama tiga hari, FAILED 
--> anta kat  kwn Jay,baiki 
--> sume DOCUMENT2 ilang
 --> pic cute miut sepanjang sem 1,2,3 xde,pic ngan fam ilangnota2 sem current n past sume lesap [T_T]

    Sekarang aku dalam mood ABC ( a.k.a Aku Berasa maCam2). Rasa sedih,tenang,marah,cool, pendek kata rasa macam2. Kalau korang tgk ABC tu ade ais,kacang,sagu sume tu, cam tu laa mode aku sekarang. Bercampur-campur.


agak sedih jugak la sebab pic2 yang memang nostalgic bg aku hilang camtu je.( tiga sem kenangan ngan kekawan,involve ngan xtvt uni hilang) Plus nota2 yang da save ngan senpai sume tu pun dah takde. Sume ni berlaku atas takdirNya. sebab tu sekarang rasa macam2, aku sedang cube untuk trime sume ni. lagipun Jay xsegaja buat camtu, Allah dah rancangkan camtu. Nak marah adik, fikir due tiga kali jugak, tak maw la hubungan adik beradik renggang sebab bende camnih. Tak berbaloii!! balik cuti sem sekali sekala, so nak spend mase dengan gembira. Takpe laa najwa, pic2 tu sume sekadar gambar, kan Allah dah bagi memory card kat kite. dalam kepala tu,siap ade due; short term and long term memory. itu pun dah memadai.kan.kan?? nota-nota sume tu nanti kene gi mintak ngan senpai balik la, mesti diorang kasi nye. so, cool ya najwa! korang2 sume doakanlah spya aku diberi kekuatan menghadapi ujian2 hidup ye ya. semoga Engkau gantikan yang lebih baik buatku.
wallahualam~






Photobucket forgive me O Allah

Wednesday, December 1, 2010

love perhaps

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum

hip hip hooray! its holiday and the joy is in the air. To be home is the happiest thing ever. i swear that there is no other place like home, right? So far i am planning so many things to do during this only one month break. One month break?? Yup only one month, approximately four weeks and thirty days .Nevertheless, Alhamdulillah praise to Allah for letting me and my course mate to enjoy early holiday compare to others. Well, for the others out there who are still struggling for final, i do always pray that you guys do well. Gambate!! Allah will always be with you :)

so guys have you plan for your holiday? if you're not, better think about it or else you're gonna regret for loitering around, doing tedious thing in this precious holiday. There are many things that come across my mind. And I really want to make single day of this break to the fullest. But whats for sure, i am currently so in love with something. Something that I feel blessed when I'm with it. Something that make me wonder if  this is what we called LOVE ^^, ?

during my childhood, I never thought about you. My parents always thought of Ridwan instead of you.I dont understand either why ayoh always encourage me with Ridhwan.Besides, i was young at that time, so i never have this feeling like i have for you right now.Plus during my school time ,where I studied at Terengganu for about five years, yet I never found the right one as you are. How deep is my love for you. That is why when I'm back, I just cant wait to see you. Alhamdulillah, nowadays, ayoh & mok had given their greenlight in this relationship. Happy and blessed to always be with you As Sobirin:)

Thank you Allah for all the things that You've done for me and my family.Plus, I am sharing so many precious moments with my family too at As Sobirin. ya Allah do grant me and my family with Your light and guidance in all aspects.amin ya rabb~


Our Lord! (they say), Let not our hearts deviate now after You have guided us, but grant us mercy from Thine own Presence; for You are the Grantor of bounties without measure

[3:8]



as-sobirin








Photobucket forgive me o Allah...