...He found you lost and guided you (93:7)

Monday, November 22, 2010

tika itu =)

bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum 

kepada budak2 yang lahir pada 70-an /80-an/90-an
masihkah korang ingat masa sekolah rendah dulu :

kat sekolah ada salesman datang jual buku crite
warne warni, sangat menarik
cerita si kancil,cerita kura-kura dan arnab,cerita anjing dan bayang2nye
pendek kata, crite tu mesti berakhir ngan pengajaran la
hari ni salesman edarkn list, esok dah kene bagi duit.
balik umah, mintak duit ngan mak ayh
tetap nak beli jugak buku walaupun dah tahu jalan crite

cite y paling besh

kat library, mmg sume nmpk cam bace buku 
tapi sbenanye belek2 tgk gambar je
bile ade program Nilam
sume bizi, cari buku crite
tak main laa dua belas,belas-belas halaman je
cari novel siri penyiasatan 3 Sekawan
yang puluh2 halaman
tak bace pun sbenarnye
just salin dan paraphrase balik sinopsis cerita kat belakang buku tu
semata nk naik stage dpt adiah 

gi skola pakai pensel box yg canggih manggih
ley bukak depan belakang
siap ade tempat sharpener lagi tu kat tgh2
pegi skola tunjuk kat kawan2
"hebatkan pensil box aku"

dalam kelas maen lawan2 pemadam
sayang nak gune tuk padam
wlpn fungsi sebenar pemadam utk "padam"
mak ayh kasi duit bekal seinggit je
sanggup tak makan waktu rht
sebab nak beli pemadam 50sen seketul
yg paling besa punye
nak lwn ngan kekwn
pakai pembaris yg bergigi
yg kat dlm ade air,ade bnde yg berkilat2 tu

balik sekola, singgah gerai tepi skola
beli Jojo xpun Dendang, Tora pun besh
harge bukan sepuloh sen due
seinggit due puluh sen
mahal time tu
bukan nak makan coklat tu pun
semate2 nk mainan lam tu

suke2...
cube tgk zaman skrg, tak de dah kan sume tu. tak de dah budak2 nak layan bnde camtu.budak2 zaman skrg balik uma layan FB,PS. sume da tak nak main mainan Dora Dendang, nak mainan barbie doll. Bile ingt balik waktu skola tu mmg tersengih sowang2.cam lawak je time kecik2 dulu. rindu same kawan sekolah rendah dulu. entri ini dedicated utk sume pelajar SK AU Keramat batch & SK Sultan Ismail 97/02 (ta taw laa ade ke y bace sbb da lme da lost contct ngan korang )
^_^ v

2 comments:

  1. wahh..nostalgik btol..pmbris bgigi yg ade air kilat2 tu plg akak ingt.hehehe

    ReplyDelete
  2. aah tu laa..sape y de bnde tu kire tip top la..hik3 ..

    ReplyDelete