...He found you lost and guided you (93:7)

Friday, November 12, 2010

biar betol-betol punye!

Bismillahirrahmanirrahim &
Assalamualaikum wbt.


first and foremost, nak same2 berpesan2...


“JANGAN MENGAMBIL LANGKAH UNTUK BERPASANGAN, JIKA SUDAH PASTI DALAM SETAHUN DUA JANGKA MASA TERDEKAT TIADA KEMUNGKINAN UNTUK ANDA BERKAHWIN”


  ok, itu just muqaddimah je.ade banyak lagi nak habaq kali ni.Ade la satu petang tu, relaxkan diri sambil melancong2 di sekitar web islamik,aku ade terjumpa ngan satu artikel ni. Sal berpasangan a.k.a kapel atau pun ape2 yang sewaktu dengannya. Ade org kate kapel ana enti,opps..ade ke cam gitu?? (..ngee2 *innocent*.. ) berbalik to what i would like to share today, nak ckp sal ni berkapel2 sume ni la..mungkin ade yang da bowink kan, alaa benda da lapuk kan,asyik2 sal kapel.. tapi tak kisah laa, aku nak share jugak..my blog my stuff my rule...nge3..

  Positive and negative charge. Mesti korang pena dengar kan?Dari skola rendah lagi kan kite blaja, kalau different charge,it will attract between one and another.kalau same, die akan repel.Eventually,akan ade satu mutual forces yg present utk pull these two charge to attracted. Subhanallah,sedangkan dua charge yang berlainan pun akan attract antare satu same lain, apatah lagi dua jenis species manusia yang dicipta Allah bernama ADAM dan HAWA. Complement each other kan?Betol tak?? Haa sape tak setuju tu memang sah2 tipu. Dulu2 pun pernah terbace, dalam dunia ni Allah ciptakan semuanya berpasang pasangan, malam dan siang, bulan dan bintang, syurga dan neraka, dosa dan pahala. Semuanya Allah ciptakan dengan hikmahnya yang tersendiri. 


  Berbalik sal hubungan sal LELAKI dan PEREMPUAN ni, biasenye bile sumone tu "in a relationship" [cam status dalam FB tuh] mungkin first,2nd year tu oklaa lagi. Kalau tak jumpe si DIA dalam seminit due, makan tak kenyang, tidur tak lene,mandi tak basah. Alahai, indahkan waktu2 itu. Terasa dunia ini aku dan dia yang punya. Tapi cube tengok tatkala perhubungan tu dah masuk tahun ke-3,4,5 gitu. Mesti dah ada sedikit rase jemu utk bagi komitmen dalam perhubungan. Tapi awal2 lagi aku da agak mesti ramai yang tak setuju dgn kenyataan aku tadi tol x??

“sungguh saya tidak akan berasa jemu dengan perhubungan itu. Saya pasti. Saya tahu diri saya bagaimana”

“ana sayangkan dia kerana Allah. ana takkan pernah jemu untuk membimbing dia”

“saya akan berkahwin dengan dia. Saya takkan jemu dengan dia”

“Bagaimana pula boleh jemu? Perasaan sayang itu tidak mengenal jemu.”


Dan pelbagai lagi hujah yang mungkin akan diungkapkan sebagai janji mereka bahawa mereka tidak akan jemu dengan pasangan masing-masing. Ok laa ape2 je laa tapi hal ini bukan tidak pernah berlaku. Bahkan sentiasa berlaku.

Ramai yang cuba mengamalkan cara ‘COUPLE ISLAMIK’ dalam perhubungan mereka, dont be mistaken keyh, maksud i, diorang2 ni tidak mengatakan hubungan a.k.a DECLARE sebagai couple tapi mereka mengamalkan apa yang diamalkan oleh orang couple.

“kejut tidur”

“sentiasa berSMS”

“bertukar-tukar tazkirah dan pendapat mengenai isu”

“call sekali sekala”

Mereka akan menggunakan pelbagai cara dan mancari pelbagai topik supaya dapat dibincangankan dengan si Dia. Yelah! Mereka jumpa pasangan itu di laman-laman sebegini yakni laman yang sentiasa membincangan mengenai Islam.

Mereka menentang couple tapi sebenarnya mereka mengamalkan couple walaupun mereka tidak mengakui hubungan mereka sebagai couple.

Apakah ciri-ciri couple?Ni yang aku paham sikit2 sal kapel..correct me if i'm wrong

“sayang kepada berlainan jantina (fitrah)”

“sentiasa terbayang kepadanya”

“sentiasa memikirkan dirinya”

“sentiasa ingin memberitahu semua orang bahawa dia telah dimiliki”

“sentiasa berhubungan dengannya”

“mungkin Call sekali-sekala”

“merajuk dan dipujuk”

“jika teringat akannya tersenyum”

“pasti pernah teringat akan dia di dalam solat”

“pasti teringat jika dia tidak menghubungi dan mengharapkan agar dihubungi”

Aduh! Banyak lagi sebenarnya namun, tak dapat nak senaraikan.

Baiklah..maybe betol laa.


Anda ingin malamarnya!

Benar! Anda ingin berjumpa ibu bapanya!

Benar! Anda ingin memaknakan hubungan ini!

Tapi pasangan anda melarang kerana faktor keluarga, belajar, ataupun diri sendiri.

Maka bila boleh menghalalkan hubungan itu?

Setahun?

Dua tahun?

Tiga tahun?

Dalam jangka masa yang begitu lama pelbagai dosa ditabung…(nauzubillahiminzalik) katanya mahu hubungan yang diredhai Allah.

Mahu mencari keredhaan Allah.

Maka apa yang anda lakukan itu mendapat redhanya kah??

Tepuk dada Tanya Iman!

Aiwa! Anda memang nak cepatkan pernikahan tapi masalah keluarga menentang kerana ingin anak mereka menghabiskan pengajian dahulu.

Jika sudah pasti akan ada halangan yang pasti tidak dapat ditempuhi maka mengapa meletakkan diri dalam situasi ini.

Sudah diberitahu kan tadi....

JANGAN MENGAMBIL LANGKAH BERPASANGAN, JIKA SUDAH PASTI DALAM SETAHU DUA JANGKA MASA TERDENAT INI TIADA KEMUNGKINAN UNTUK ANDA BERKAHWIN!” 


kapel islamik tak de ye tapi couple cara Islam ada..rajin2 laa bace kat sini
wallahualam..ma'asalamah.

."Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Dia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir". [Ar-Rum ayat 21]



one big happy family, idaman ku ;)
p/s: artikel ni saya jumpe @ halaqah.com,just utk peringatan bersama keyh, TERMASUKlah buat diriku sendiri .so b cool keyh, its never too late to turn over a new leaf? Allahumaajirnaminalma'siat. 

2 comments:

  1. Ya Allah mudah2an hati2 kita sentiasa d'pelihara olehNya.mohon d'jauhkan dari perkara2 yg boleh m'datangkan kemurkaanNya.p'cayalah jika kita m'jaga hubungan denganNya,pasti Dia akan m'jaga kita.kdg2 peristiwa dan khilaf yg lepas menyedarkan diri kita betapa sayangNya Dia pd kita...ada hikmah yg tersirat d'sebalik tiap kejadian dan ia menyedarkan supaya kita kembali untuk m'capai CintaNya dahulu sebelum cinta sang makhluk..May Allah bless us...nice entri..uhibbu ....

    ReplyDelete
  2. amin ya rabb kan mum. smoga kesilapan yg lepas mnjadi tauladan buat kite. Teman pun time edit en3 ni mmg "terkene" btg hidung sndri..inshaAllah together we strive for mardhotillah...:)

    p/s:bahagia ade sahabat cam mum disisi:)

    ReplyDelete