...He found you lost and guided you (93:7)

Saturday, June 12, 2010

sebenarnya



Pernah tak kita terfikir, cara halus, orang Barat ( kafir laknatullah) cuba lakukan untuk menjatuhkan umat Islam ? Cukuplah dengan budaya Hedonisme dan pengaruh2 yang memang jelas terpampar dalam kalangan belia di negara kita. Tapi kali ni pendekatan cara pemakanan yang mungkin kita terlepas pandang. 


Pertamanya, di sekolah di universiti, kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan kesihatan hasil dari kajian dan terbitan para cendiakawan bukan Islam bahwa salah satu sumber terbaik dalam mendapatkan Vitamin B adalah dengan memakan hati haiwan seperti hati ayam. Tapi tahukha kita sebenarnya, Nabi Muhammad s.a.w tidak menggalakkan kita memakan organ dalaman. Hal ini kerana organ dalaman berupaya melembabkan keupayaan otak kita dalam melakukan tugasnya kerana umumnya kita tahu, hati merupakan organ di mana semua toksik akan dikumpulkan dan dineutralkan ( tol x shbt2 ku,para doc to be?). Oleh itu, sememangnya kepekatan toksik adalah tinggi di bahagian hati rather than bahagian badan yang lain.



2nd of all , kita sering diwar-warkan tentang bahayanya coffee. Loads of drugs eventually known as caffein. Namun sebenarnya, kopi adalah di antara makanan kegemaran Nabi Muhammad s.a.w selain susu dan madu.Cuba perhatikan mat saleh kat negara diorang, they are completely a coffee enthusiast. Starbuck, Coffee House dan macam-macam lagi coffee spot yang menjadi kegilaan ramai. Peehatikan Professor-professor di US, UK, a cup of coffee is a must at their hands!


kita didedahakan dengan memakan kambing ni boleh menambahkan kadar kolestrol dalam badan. Namun, kambing adalah di antara makanan kegemaran orang Arab termasuk Nabi Muhammad s.a.w. Seolah-olahnya, buku-buku sains nukilan sarjana Barat ni mencuba untuk merendah-rendahkan cara pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah di antara daging paling kurang kolestrol.  Tapi sayangkan makanan sunnah diburuk2kan, makanan  seperti McD, diagung-agungkan ( terkena batang hidung..ouch!!) , padahal, makanan-makanan ini memang teramatlah banyak sangat kandungan MSG, kolestrol, dan lemak tepu trans. 


Jadi apa tugas kita sebagai umat Islam untuk memelihara cara pemakanan berdasarkan cara-cara Islam? or i must say cara-cara pemakanan Rasulullah s.a.w.tepuk dada tanya iman  
( termasuklah saya ,yang suka makan )


owh ya, this is a link .on panduan cara pemakanan mengikut Sunnah, panduan cara pemakanan Rasulullah s.a.w have a look, may Allah guide us with His bless;)




wallahualam



1 comment:

  1. ~erm syukran2 sahabatku najwa 4 da sharing~~insyallah lefe with healthy wif da sunnah our prophet,,=)

    ReplyDelete