...He found you lost and guided you (93:7)

Saturday, December 26, 2009

mok ayoh

"rm95 satu?..mahalnya..nanti ikin kene jage elok2 la buku analytical chemistry ni.bukan sepuloh sen due".itulah sentences yg spotannye ku ucapkan td. mahalnya satu2 buku untuk setiap subjek.bukan semua orang dapat beli buku2 ni. macam aku, nak beli buku pun fikir due,tige,...sepuluh kali sebelum making the final decision.

sudah menjadi satu prinsip dalam keluargaku untuk TIDAK memohon PTPTN bagi membiayai urusan di ipta.sejak abangku masuk u lagi, kami takkan ambik PTPTNyang jelas berunsur riba. untuk satu tahun pertama, segala urusan,bayaran ke universiti ditanggung oleh mok dan ayah. walaupun atas dasar tanggungjawab, tapi kepayahan yang mok ayoh terpakse lalui dalam memastikan segalanya berjalan lancar, perit. tak dapat aku ungkapkan ngan kata2. bayangkan, ketika abelong mula2 masuk u, aku akan menghadapi SPM, jay pulak PMR dan sarah UPSR. memang benar, jawatan ayohku sebagai pegawai tadbir diplomatik(ptd) antare yang tertinggi di jabatan kerajaan,tetapi duit,suatu material yang makin lesap tatkala digunakan. apatah lagi mok, mok lagi banyak berkorban.

kini, aku, seusia jagung di unversiti. sepanjang satu sem lepas,aku dapat merasakan betapa susahnya mok dan ayoh hendak menanggungku.lebih2 lagi adikku, Jah, juga memulakan pengajian pada peringkat diploma di Uitm. Setiap minggu, aku hanya mintak rm5o,itu pun utk membeli sedikit makanan, untuk photostat notes,aku korbankan duit makanku semata2 untuk ilmu. buku2,aku sering idamkan untuk ade buku2 sendiri seperti time di bangku sekolah dulu. tapi aku sedar, buku2 di u jauh lebih mahal. aku tahu ayoh mok tak kisah kalau aku mintak duit beli buku...tapi...jauh di sudut hatiku,aku tahu pasti mereka akan memerah keringat untk dptkan duit itu..aku tak sampai hati menyusahkan mok ayoh lagi.aku tak sanggup..aku mengambil keputusan utk mencari buku2 yg berkaitan di library. alhamdulillah semua buku yang related ade di library kecuali math. "nak tak nak aku ke beli ni,aku lemah math..aku tak leh left behind",dgn berat hati aku mintak duit dari ayoh utk membeli buku math,rm85. ayoh hanya mampu bagi rm50 time tu. means, aku kena bayar lagi rm35. alhamdulillah lecturer aku en.imran tidak teragak2 untuk bagi aku gune buku itu wlaupun berhutang rm35.thanx en imran

sepanjang sem satu, aku berulang alik dari kolej ke library,naek hangus muka aku bejalan2,kadang2 berteman kadang tidak. biasa laa bukan semua orang selesa study di library,tapi aku mesti pergi library, aku tidak punya buku. walaupun lecturer note merupakan primary reference tapi ade certain things yang aku kurang faham,time tu buku2 rujukan sangat diperlukan.

sekarang,permulaan sem 2, aku perlu kuat malah lebih kuat dari dulu. subjek2 semakin susah, i need to sacrifice more.' ya Allah kuatkan aku untuk bermujahdah untukkMu dan tingkatkan pemahaman aku pada ilmu yang sukar bagiku, Engkau yang memudahkan apa yang sukar'
aku tengok kawan2 aku membeli buku( gune ptptn of coz) aku bersyukur,walaupun aku tak punya buku tapi aku mahukan suatu ilmu dari sumber yang halal. aku tak nak menyusahkan mok ayoh lagi kelak. sebab aku sayangkan mok ayoh. ya Allah kuatkan aku untuk menghadapi dugaan dan cabaran dalam menempuh ujian dariMu

No comments:

Post a Comment